Håkan Lans utfrågas <br></br>av globaliseringsrådet

2008-02-05 10:07  
Håkan Lans Foto: Björn Green

Nästa tisdag kommer regeringens globaliseringsråd med sin sjätte delrapport. Den handlar om innovationer och Sveriges framtid. Uppfinnaren och entreprenören Håkan Lans har bjudits in för att berätta om uppfinnarens svårigheter i en global värld.

- Det är en hård värld där ute. Det är många som vill åt dina uppfinningar, säger Håkan Lans till Ny Teknik.

Han säger att många svenska uppfinnare har gett upp och sålt ut tio års arbete för en spottstyver.

- De orkar helt enkelt inte stå emot när de stora drakarna spänner musklerna, säger Håkan Lans.

Högt pris för livskvalitet
Själv har han stått emot – med stora ekonomiska uppoffringar som pris.

- Det handlar om att plocka ned en tavla varje gång, säger han.

Men det kostar inte bara pengar att försvara sina patent. Det tar både tid och kraft.

- Även om man skulle vinna en process kan ingen betala tillbaka det liv och den livskvalitet som processerna tagit ifrån en, säger han.

Det ekonomiska krigets ansikte
Håkan Lans säger att när det kalla kriget tog slut fick vi i stället det ekonomiska kriget.

- Och vad är det ekonomiska krigets verkliga ansikte? Jo dessa absurda processer om upphovsrätten, säger Håkan Lans till Ny Teknik.

Han har inte funderat ut vad han ska säga på tisdag inför globaliseringsrådet, men han behöver inte bekymra sig. Det är många som vill ställa frågor.

"Sverige säljer ut sina innovationer"
Utfrågningen leds av KTH-docenten Hans Lööf, som skrivit rapporten ”Innovationssystem, globalisering och ekonomisk tillväxt”.

Det är den sjätte rapporten i en planerad serie om ett 30-tal delrapporter innan Globaliseringsrådet lägger fram sin slutrapport i mitten av 2009.

Hans Lööf kan visa att Sverige under flera årtionden sålt ut sina uppfinningar.

Exporten av patent, licenser och royalities genererar stora överskott, vilket tyder på oförmåga att omvandla innovationer till nya och växande företag

Rapporten bygger delvis på nytt datamaterial och innehåller en diskussion om hur den svenska innovationspolitiken kan förstärkas.

För att kunna delta på träffen måste man anmäla sig till globaliseringsrådet eftersom platserna är begränsade, upplyser Pernilla Norlin på Globaliseringsrådets kansli.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer