Goodnight: "Vi är åratal ifrån att maskiner lär sig tänka själva"

2017-10-20 06:00  
Jim Goodnight. Foto: IBL

Självlärande maskiner och artificiell intelligens har stora möjligheter att revolutionera de flesta branscherna. Men det går inte så snabbt som många tror. Det säger dataanalysens veteran Jim Goodnight självsäkert.

Investeringar i artificiell intelligens kan leda till stora ekonomiska fördelar, inte minst för ökad produktivitet inom exempelvis industrin. Det ligger även till grund för att skapa helt nya produkter och tjänster. Det är de flesta experter ense om. Däremot är det ytterst oklart när det slår igenom på bred front.

En av skeptikerna till en AI-revolution i närtid är 74-årige Jim Goodnight. Han var med och grundade det privatägda dataanalysföretaget SAS Institute 1976 och kallas stundtals för dataanalysens gudfader. Han ser flera möjligheter med AI och självlärande maskiner, men tror inte på ett hastigt genombrott.

- Vi är åratal från att maskiner är kapabla att tänka själva. Vi kan träna modeller att lägga en prognos om vilka ord du ser eller uppskatta en bild på en tv-skärm, men du måste ändå träna den (maskinen) att identifiera varje enskilt objekt. I slutändan handlar det om sannolikheter, säger Goodnight och fortsätter:

– Jag är inte en hopplös troende i att AI är nästa stora sak. Det kommer att vara mycket slit med modellbyggande och tester och fel som ska rättas.

Ny Teknik träffar Jim Goodnight i samband med den stora konferensen Analytics Experience i Amsterdam. Ett flertal svenska och nordiska stora företag finns på plats för att ta del av del av de senaste diskussionerna inom dataanalys och vad nästa steg är. Samtalen kretsar mycket kring AI och hur företag som exempelvis Google bytt strategi från mobile first till AI first. Och hur stora jättar och riskkapitalister pumpar in pengar för att utveckla AI-tjänster.

Det gäller även SAS Institute som för närvarande tittar på att köpa upp en startup inom AI.

- Vi tittar just nu på ett specifikt bolag, ett amerikanskt, men jag kan inte säga mer än så nu, säger Jim Goodnight,

Han slår fast att hans företag sedan starten utvecklar mjukvara som bygger på modeller och statistiska metoder som hjälper folk att fatta bättre beslut. Han menar att först när ingen mänsklig interaktion krävs för att utveckla mjukvara ska det vara tillåtet att kalla det för artificiell intelligens.

Den globala AI-marknaden beräknas vara värd drygt 340 miljarder kronor 2024, enligt en rapport från Bank of America. Samma rapport visar att produktiviteten kan öka med upp till 30 procent inom vissa industrier och generera kostnadsbesparingar på upp till 25 procent.

En stor utmaning enligt Jim Goodnight är att techindustrin som han själv representerar ligger väldigt mycket längre fram i utvecklingen än kunderna. Glappet växer och växer.

- Vi ligger flera år före våra kunder och det som oroar är kompetensbristen som finns. Efterfrågan på Data Scientist är enorm. Vi har vårt eget masterprogram men det krävs betydligt mer, avslutar Jim Goodnight.

Per Danielson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer