Gömda ordningen avslöjad

2009-03-03 23:00  

Uppsalaforskare har funnit en pusselbit som i framtiden kan ge oss nya supraledare.

Alla vetatt de flesta ämnen kan förekomma i tre faser – fast, flytande eller gasform – beroende på temperatur och tryck. Mindre känt är att det även finns andra fasövergångar, där materialets egenskaper plötsligt ändras. Som att ett material vid en viss (mycket låg) temperatur plötsligt kan bli supraledande – något som upptäcktes 1911 – eller att det övergår från att vara ferromagnetiskt till paramagnetiskt.

I de fallen är det ändringar i elektronernas beteende, deras spinn och växelverkan, som ger materialet nya termodynamiska egenskaper.

1985 upptäcktes att uranruteniumsilikat, URu2Si2, från 17 K och ner till 2 K (där det blir supraledande) av okänd anledning övergick till en mystisk ny fas. Denna gavs namnet ”den gömda ordningen” (the hidden order), men varför den uppstår har under 24 år gäckat forskarna. Nu har emellertid Uppsalafysikern Peter Oppeneer funnit att det är magnetiska fluktuationer i materialet som växelverkar med elektronerna, och därmed ger den gömda ordningen dess egenskaper.

Upptäckten anses vara en viktig pusselbit på vägen till att skapa framtida material som är supraledande vid förhållandevis höga temperaturer.

Mer om den gömda ordningen påhttp://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090223091900.htm

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer