Första testerna – tillverka plastråvara av jordbruksrester

Borealis krackeranläggning i Stenungsund i Bohuslän. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

Hur svårt är det att använda förnybar råvara när man framställer råmaterial till plastindustrin? Det ska storföretaget Borealis testa i sin anläggning i Stenungsund.

1 000 ton vegetabilier ska bli kolväten för tillverkning av plast.

Testet, som inleds denna vecka, görs med biprodukter från jordbruket som råvara , biprodukter som annars skulle bli avfall, enligt Borealis.

Råvaran värms upp i en så kallad kracker, en anläggning där stora molekyler sönderdelas till mindre. Ur krackern kommer kolvätena eten och propen, som i sin tur används för tillverkning av plastprodukter.

Krackern har en årsvolym på 1,5 miljoner ton

”Fungerar första testkörningen bra är det bara att fortsätta. Fungerar det inte bra, kommer vi se till att hitta lösningar” säger Marcus Kierkegaard, driftchef för krackern i Stenungsund, i ett pressmeddelande från Borealis.

Läs mer: Koldioxiden ska ge 200 000 ton metanol – per år

Normalt sett kommer råvaran från olja eller naturgas. Krackern i Stenungsund använder cirka 1,5 miljoner ton fossil råvara varje år.

Men i sönderdelningen av molekyler från gas eller olja uppkommer också koldioxid, som skadar vårt klimat. Borealis brukar finnas i mitten av topplistan över Sveriges tio värsta klimatbovar, sett till koldioxidutsläpp. Med biobaserad råvara i krackern bildas fortfarande koldioxid, men av biogent ursprung.

Micke Larsson/TT

Ny Teknik

Mer om: Plast Borealis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer