Innovation

Forskarna hoppas på ”odlade” trämöbler

Växtceller påminner om våra stamceller i det att de kan utvecklas till vad som helst de beordras till. Foto: MIT

MIT har lyckats odla träliknande vävnad. Nu är förhoppningen att naturligt virke en dag ska ersättas – med potential för att hela möbler ska kunna manipuleras fram.

Publicerad

Människan tog växter ur deras naturliga miljö för att istället odla dem i näringslösning – och vi har gått vidare till laboratorieodlat kött. Nu kommer tekniska framsteg som teoretiskt skulle kunna öppna för att vi även odlar våra träprodukter istället för att hämta timret i naturen. Det skriver MIT

Vid lärosätet har man nu lyckats odla vävnad av "träliknande" växtceller och fibrer i laboratoriet. Materialets utgångspunkt är celler från ett blad av zinnia, en sommarblomma, och enligt MIT har processen släktskap med hur forskare har gått tillväga för att odla kött. Nu är det virkets tur. 

– Det sätt som vi får tag på de här materialen har inte förändrats på århundraden, och det hela är väldigt ineffektivt. Detta ger en verklig möjlighet för att kringgå all den ineffektiviteten, säger Luis Fernando Velásquez-García som är forskare vid MIT:s Microsystems technology Laboratories. 

– Om du vill ha ett bord – då borde du helt enkelt kunna odla ett bord, säger han.

Teamet odlade den träliknande vävnaden inomhus utan jord eller solljus. De levande zinnia-cellerna kultiverades först i en näringslösning.  

Velásquez-García berättar att växtceller påminner om våra stamceller i det att de kan utvecklas till vad som helst de beordras till. Den här "trimningen" görs efter att de hade förts över till en gel. 

Där exponerades cellerna för två växthormon, auxin och cytokinin, vilket gav en trälik struktur. Genom att justera nivåerna i gelen kunde teamet reglera hur mycket lignin som cellerna tillverkar (den organiska polymer som ger trä dess fasta struktur). Enligt forskarna visar processen att växtceller kan framställas i en kontrollerad miljö.

Velásquez-García ser arbetet som en förlängning av den forskning som hans laboratorium utför kring mikrotillverkning och metoder kring additiv tillverkning. Skillnaden är att växtcellerna i gelen utgör sin egen 3d-skrivare, och att man inte bara kan styra över formen utan även materialets egenskaper. Teamets avhandling ska publiceras i Journal of Cleaner Production.