Forskare slår nytt rekord för supraledare

2019-05-28 13:43  
Foto: Drozdov

Vi kan vara ett steg närmare en rumstempererad supraledare. Vid universitet i Chicago har forskare lyckats fastställa rätt egenskaper vid bara -23 grader Celsius.

För fem år sedan togs ett stort kliv inom supraledarforskningen. Då sattes ett nytt rekord för vilken temperatur som krävdes för ett material att tappa all elektrisk resistans. Forskarna vid Max Planck-institutet för kemi lyckades få ett svavelväte supraledande vid -73 grader Celsius – en putsning av tidigare rekord med 40 grader.

Och nu har rekordet slagits igen. Ett forskarteam vid Argonne National Laboratory har tillsammans med kollegor från Max Planck-institutet lyckats uppnå supraledning vid -23 grader Celsius. Det är en bedrift som på allvar kan innebära att vi närmar oss praktisk användbarhet.

Materialet som använts är en slags lantansuperhydrid. Forskarna lyckades påvisa tre av fyra karaktäristiska av supraledning. Eftersom testmaterialet var så litet, endast några mikroner stort, kunde man dock inte kunde säkerställa huruvida det innehöll något magnetiskt fält i innandömet (Meissnereffekten).

Siktar mot rumstempererad supraledare

Det finns en hake. Materialet behövde sättas under extremt högt tryck för att uppvisa rätt egenskaper vid den höga temperaturen. Hur högt tryck? Jo, mellan 150 och 170 gigapascal – eller mer än 1,5 miljoner gånger högre än trycket som är vid havsytan.

Upptäckten är publicerad i tidskriften Nature och forskarna är fast beslutna vid att arbeta vidare mot den heliga graalen: en rumstempererad supraledare.

– Vårt nästa mål är att minska trycket som krävs, att höja den kritiska temperaturen närmare rumstemperatur och kanske även på syntetiskt väg framställa prover under högt tryck – som kan vara supraledande under normalt tryck, säger Vitali Prakapenka, professor vid University of Chicago och den som har lett forskningen, i ett uttalande.

Felix Björklund

Mer om: Supraledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer