Forskare har fryst ljus

2014-09-15 09:16  
Interaktionerna leder till ett helt nytt kollektivt beteende för ljus, säger en av forskarna vid Princeton University. Foto: Princeton University

Ljus som beter sig som vätska eller fast material. Det är effekter som forskare observerat vid experiment där man får fotoner att interagera med varandra.

Det är forskare vid Princeton University som gjort experiment med supraledande material, alltså material där den elektriska resistansen är noll.

Av omkring 100 miljarder atomer av sådant material har de byggt en "artificiell atom", och placerat den bredvid en supraledare som innehåller fotoner. På grund av kvantmekaniska effekter ärver fotonerna vissa egenskaper av den artificiella atomen, och de börjar då interagera med varandra som andra partiklar, vilket fotoner normalt inte gör.

– Interaktionerna leder till ett helt nytt kollektivt beteende för ljus, besläktat med materians faser – vätskor och kristaller, säger Darius Sadri, en av forskarna, i ett pressmeddelande från Princeton University.

– Vi har gjort en uppställning där ljuset i verkligen beter sig som en partikel i den meningen att två fotoner kan interagera mycket starkt. I ett läge böljar ljuset fram och tillbaka som en vätska, i ett annat fryser det, förklarar Hakan Türeci, en annan av forskarna.

Forskarna har publicerat sina resultat i Physical Review X.

Mats Lewan

Mer om: Supraledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer