Företag: Vår produkt skulle rädda julbocken i Gävle

2014-12-09 07:06  

Ett nät som expanderar och lägger sig som ett lock över elden kanske skulle kunna rädda julbocken i Gävle. Det tror i alla fall Nils Wenne, vd på Inca, som säljer nätet.

När Ny Teknik bad läsarna att föreslå hur Gävlebocken kan skyddas från att brinna upp var det flera läsare som tipsade om företaget Incas nya nät.

Nils Wenne, vd och grundare på Inca, tror att det skulle kunna vara möjligt genom att gömma nätet under ett lager halm.

- Jag utgår från att ingen vill se ett nät. Men man kan klä bocken som vanligt, lägga nätet ovanpå och sedan lägga ett tunnare lager halm ovanpå nätet. Då är jag säker på att bocken aldrig skulle brinna upp, säger han.

Om någon skulle fjutta eld på det översta lagret halm menar Nils Wenne att den delen av bocken enkelt kan repareras.

- Man tar bort nätet där det har brunnit och lägger dit nytt nät och ny halm ovanpå där.

Alternativet, att sätta nätet på utsidan av bocken, tror inte Nils Wenne skulle bli särskilt snyggt.

- Jag tror inte att det är ett säljbart koncept, säger han.

Inca har främst utvecklat nätet som ett sätt att begränsa skogsbränder. Nils Wenne exemplifierar med branden i Västmanland i somras.

- Vårt nät i rulle på till exempel den maskin som orsakade branden skulle ha kunnat hindra spridning. Föraren kunde då ha rullat ut det på marken och i lugn och ro tillkallat släckningsresurser på en mycket begränsad yta, säger han.

Enligt företaget kan nätet också användas för att skydda byggnader, tunnlar och fordon.

Materialet i nätet är hemligt, men Nils Wenne avslöjar att grundstrukturen utgörs av ett metallnät, som har försetts med en särskild ytbeläggning som ska vara helt miljövänlig.

Hur mycket det skulle kunna kosta att klä Gävlebocken med det nya nätet är oklart, men "inga stora summor", bedyrar Nils Wenne.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Julbocken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer