Fläkten från Malmberget<br></br>på nya cleantech-listan

2007-11-14 14:44  

- Det här är bland det mest spännande jag varit med om. Vi har fått gratulationer från alla håll, bland annat från professor Mats Alaküla i Lund, som vi arbetar tillsammans med i ett nytt motorprojekt.

Det säger Bert Thuresson, styrelseordförande i företaget Spiralfläkt Svenska AB, som finns med på den lista över Sveriges 20 hetaste miljö- och energiteknikföretag som ska presenteras för svenskt och amerikanskt riskkapital i Kista nästa vecka.

Det är uppfinnargeniet Bengt-Olof Drugge från Malmberget som konstruerat den tysta, lätta och energieffektiva spiralfläkten som klarar sig med en fläktmotor som är väsentligt mindre än vanlig fläktmotor, mellan en tredjedel och hälften så stor motor som normalt.

Drugges far bakom LKAB-pellets

Bengt-Olof Drugge har fått sin uppfinnarådra från sin far Roland Drugge, legendarisk teknikchef på LKAB i Malmberget.

Det var Roland Drugge som låg bakom LKAB:s lyckosamma pelletssatsning på 70-talet. Med hans teknik kunde LKAB göra järnmalmspellets med en sjättedel av tidigare energikostnad.

Sålt två fläktar hittills
Tillsammans med elektronikingenjören Bert Thuresson, som bland annat byggt basstationer på Ericsson, har Bengt-Olof Drugge startat företaget Spiralfläkt Svenska AB i Järfälla.

Hittills har man bara sålt två fläktar - till Holmen Paper i Hallstavik, som köpt två stora spiralfläktar och monterat på taket på Hallsta pappersbruk.

Pro Viking-motorn
Men man är djupt involverad i ett forskningsprojekt - Pro Viking - på professor Mats Alakülas institution IEA, industrial electrical engineering and automation.

Där har man konstruerat en extremt enkel elektrisk enfasmotor med bara en magnetspole.

Dessutom är metallkonstruktionen tillverkad i en centrifugeringsprocess, Rotocast, som formar och pressar samman järnpulver till en tunn och lätt motorkonstruktion.

- Det är första gången någon har fått en motor att snurra utan att ha ett roterande fält. På Tekniska Mässan visade vi upp en fläkt som bara var 20 centimeter stor men som kunde ge 400 kubikmeter luft i timmen, säger Bert Thuresson.

Med den här lilla enspolemotorn ska Bert Thuresson och Bengt-Olof Drugge bygga en minimal, integrerad spiralfläkt för elektronisk utrustning. Bert Thuresson räknar med att man kan komma ned till en storlek motsvarande en tredjedel av en traditionell fläkt i till exempel en dataserver.

De 20 hetaste visar upp sig i Kista
Den 20 november - på Kista Cleantech Venture Day - får 20 av de hetaste svenska miljö- och teknikföretagen visa upp sig för en samling svenska och utländska riskkapitalbolag.

De 20 företagen har valts ut i samarbete mellan riskkapitalbolaget Sting i Kista, som är värd för tillställningen, amerikanska ambassaden och svenska Energimyndigheten.

Listan är en blandning av kända och okända svenska cleantech-bolag. En del finns med på USA-ambassadören Michael Woods lista över de 37 hetaste svenska bolagen, en del finns på i Energimyndighetens portfölj och en del är helt nya i riskkapitalsammanhang - till exempel Spiralfläkten från Malmberget.

Här är nya svenska cleantech-listan

1. Cortus i Sollentuna
2. Ekomarin i Nacka
3. Chemrec i Stockholm
4. Transic i Stockholm
5. Soot Tech i Göteborg
6. Swedish Biogas International i Linköping
7. Effpower i Hisings Backa
8. Heliospectra i Borås
9. Parans Solar Lighting i Göteborg
10. Nilar International i Täby
11. MRD Sälj & Bygg i Kvissleby
12. Midsummer i Järfälla
13. Spiralfläkt Svenska i Järfälla
14. Semprecia i Eskilstuna
15. Plagazi i Stockholm
16. My FC i Stockholm
17. Compower i Lund
18. Chromogenics i Uppsala
19. HB Transfer i Stockholm
20. Mantex i Stockholm

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer