Extra neutron gör medicinen som ny

2009-06-09 23:00  

Hundratals patentskyddade mediciner kan möta oväntad konkurrens. Ett amerikanskt företag förvandlar kända substanser till nya patenterbara ämnen genom att byta ut vanliga väteatomer mot tungt väte.

Det är dyrt att forska fram nya mediciner. De flesta substanserna sorteras bort under vägen på grund av biverkningar eller dålig effekt. Det amerikanska läkemedelsföretaget Concert Pharmaceuticals har en egen lösning på problemet.

Företaget har just fått USA-patent på två av sina nya substanser. Dessutom har man lämnat ansökningar för över 100 andra. Alla är kända läkemedelssubstanser sedan tidigare och flera är patenterade av andra bolag. Concert förvandlar dem till nya patenterbara ämnen genom att stoppa in deuteriumatomer, tungt väte, i molekylerna.

- Det viktiga är att substanserna behåller sin farmakologiska aktivitet efter utbytet, men vi påverkar hur de tas upp och omsätts i kroppen, säger företagets grundare Roger Tung.

* Men hur reagerar de etablerade läkemedelsföretagen, om de möter konkurrens från förbättrade versioner av sina egna patenterade molekyler?

- Reaktionen hittills har varit överraskande positiv, när vi har visat vilka förbättringar vi uppnått. Det finns en större öppenhet i dag hos dem för att ta till sig nya idéer från de mindre bioteknikbolagen.

Deuteriumatomen är dubbelt så tung som en vanlig väteatom. Det påverkar dess kemiska egenskaper och gör att de kemiska bindningarna blir starkare. Det kan till exempel skapa nya medicinvarianter som bryts ner långsammare i kroppen än originalen. Eller som ger mindre biverkningar, genom att oönskade nedbrytningsvägar blockeras.

De förändrade molekylerna räknas som nya substanser. Det innebär att även om originalmolekylen fortfarande är skyddad, kan den förändrade få ett eget patent. Alltså skulle exempelvis Astra Zenecas storsäljare Nexium dyka upp i en trimmad, konkurrerande version.

Amerikanska patentverket har redan tidigare godkänt liknande ansökningar inom andra områden, som deuteriumförändrade plaster och optiska material.

Concerts två färska patent gäller ett läkemedel mot fetma, dels ett medel mot magbesvär som sura uppstötningar.

Hittills har investerare satsat runt 740 miljoner kronor i bolaget.

Även Europa kan ge patent

Concert Pharmaceuticals har även lämnat in ansökningar till Europeiska patenverket, EPO. Men för att de ska bli patenterbara måste de nya ämnena också uppfylla kravet på uppfinningshöjd. Det vill säga, de måste också få andra biologiska egenskaper än originalsubstansen, till exempel längre halveringstid i kroppen.

– Kemiska föreningar som skiljer sig från en tidigare känd förening genom substitution av väte med deuterium kan vara patenterbara i Europa, under förutsättning att substitutionen ger en oväntad effekt, säger Inga-Lill Andersson, på Awapatent i Göteborg.

Tungt väte

Tungt väte, deuterium, är en naturligt förekommande isotop, där atom­kärnan består av en proton och en neutron.

Genom att det är dubbelt så tungt som vanligt väte påverkas bindningsstyrkan och reaktionshastigheten i föreningar med deuterium. Det är mest känt som beståndsdel i tungt vatten, som bland annat utvinns för användning i vissa kärnreaktorer.

I februari 1943 gjorde norska motståndsmän ett uppmärksammat sabotage av tungvattenfabriken vid kraftverket i Rjukan. Målet var att stoppa leveranserna till det tyska kärnvapenprogrammet.

Händelserna låg till grund för filmen Hjältarna från Telemarken, med bland andra Kirk Douglas och Ulla Jacobsson i rollerna.

Erik Mellgren

Mer om: Patent Läkemedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer