Ett glas svett, tack!

2013-07-15 09:05  
Foto: Unicef.se

En maskin som utvinner svett ur kläder och renar den till drickbart vatten lanseras under fotbollsturneringen Gothia Cup.

Bakom svettmaskinen står barnrättsorganisationen Unicef och Gothia Cup. Syftet är att uppmärksamma bristen på rent vatten i världen och därtill samla in pengar till vattenreningstabletter.

– Vi ville lyfta frågan på ett lekfullt och annorlunda sätt. Vår svettmaskin är en påminnelse om att vi alla delar samma vatten. Vi dricker och svettas likadant, oavsett hur vi ser ut eller vilket språk vi talar. Vattnet är allas vårt ansvar och allas vår angelägenhet, säger Unicef Sveriges vice generalsekreterare Per Westberg på organisationens blogg.

Svettmaskinen har tagits fram av mekatronikern Andreas Hammar, känd från SVT:s barnprogram Mekatronik.

– Det finns flera erkända tekniker för att samla och rena vatten. Den tekniska utmaningen i att bygga svettmaskinen liknar de som finns inom rymdindustrin, där varje smutsig vattendroppe, vare sig det kommer från kylvatten, urin, eller just svett, är ovärderlig. Det låter otroligt, men det utvunna vattnet är till och med renare än svenskt kranvatten, säger Andreas Hammar.

Han berättar att den stora utmaningen har varit att utvinna svett ur det smarta material som idrottskläder består av. Reningskomponenten i maskinen kommer från HVR Water Purification, är framtagen i samarbete med KTH och används nu för första gången i svettmaskinen.

Matcherna i fotbollsturneringen Gothia Cup inleds i dag, måndag, och pågår till den 20 juli. Alla de medverkande i omkring 1 600 lag kan delta i Unicefs aktion genom att lämna in sina svettiga tröjor, eller dricka ett glas renat svett. Målsättningen är att ha omvandlat svett från ungdomar från samtliga över 70 länder som deltar.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer