De kan pressa ned priset på odlat kött

2019-10-11 15:21  

Det största hindret för att kommersialisera odlat kött har varit priset. Men Future Meat Technologies menar att de snart kan tillverka en slaktfri biff för drygt 200 kronor kilot.

Den första hamburgaren på odlat kött presenterades 2013 och beräknas ha kostat drygt 2,5 miljoner kronor att tillverka. Att få ned priset har varit den största utmaningen för bolagen som vill kommersialisera ett slaktfritt kött.

Men nu berättar israeliska Future Meat Technologies att de har tagit in motsvarande drygt 140 miljoner svenska kronor för att bygga sin första pilotanläggning. I och med detta ska de kunna sänka priset på det odlade köttet rejält.

”Jag vill göra en produkt som är mer hållbar och mer kostnadseffektiv och bättre för alla”, säger bolagets grundare och forskningschef Yaakov Nahmias till Techcrunch.

Läs mer: Då når det odlade köttet din tallrik

En odlad biff beräknas kunna landa på 10 dollar per pund, motsvarande drygt 200 kronor per kilo, i stället för de närmare 1 000 kronor per kilo som experter tidigare har talat om. Och om det odlade köttet blandas med växtbaserat fejkkött kan priset bli ännu lägre, rapporterar Techcrunch.

Future Meat Technologies uppger att de i en kylskåpsstor bioreaktor kan tillverka ungefär ett halvt ton kött och fett på 14 dagar. På en månad motsvarar den odlade köttmängden lika mycket kött som två kor, som brukar slaktas vid 12 eller 18 månaders ålder.

Bolaget hoppas ha en kommersiell produkt på marknaden till 2022. Men bolaget vill inte sälja sitt odlade kött direkt till kund, utan i stället bli den som levererar hårdvara och celler till köttproducenter.

Future Meat Technologies menar att deras tillverkning kan minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent jämfört med konventionell köttproduktion, och minska behovet av landareal med 99 procent.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer