Då når det odlade köttet din tallrik

2019-05-30 06:00  

Kött framställt helt utan slakt ska snart finnas på marknaden, lovar flera företag. Men tekniken är fortfarande svår, dyr och resurskrävande. Kan det odlade köttet verkligen bli den räddare i nöden som många hoppas på?

Året är 2025, du står vid köttdisken och väger mellan två bitar. De ser likadana ut, de smakar på samma sätt, har samma konsistens och kostar lika mycket. Den enda skillnaden är att den ena biten kommer från ett slaktat djur och den andra har odlats fram i en stor bioreaktor. Vilken väljer du?

Världens första hamburgaren gjord på odlat kött presenterades 2013 av farmakologiprofessorn Mark Post och hans forskarlag vid universitetet i nederländska Maastrich. Den beräknas ha kostat drygt 2,5 miljoner kronor att tillverka.

Det var en hög prislapp, men den ter sig inte riktigt lika hög i ljuset av de stora förhoppningar som finns bland förespråkarna av det odlade köttet. Tekniken ses som en lösning på en väntad befolkningsökning med en stundande matkris, men också som ett sätt att mota den globala uppvärmningen. Djurproduktionen beräknas stå för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser och det odlade köttet skulle kunna ändra på det.

2013 presenterade professor Mark Post och hans forskarlag vid nederländska Maastricht-universitetet världens första hamburgare av odlat kött. Foto: ED/CE/Cultured Beef Website

Läs mer: Här är de nya köttfria köttliknande alternativen

Skeptikerna ser en risk för en teknik som utlovar guld och gröna skogar, men som egentligen inte löser någonting. Vi kommer tillbaka till det.

Trög start för svensk forskning

I maj 2010 berättade Ny Teknik om Chalmers-professorn Julie Golds arbete vid Sveriges enda bioreaktor för att odla kött. Inuti en glasbehållare och i en rödaktig vätska flöt kluster av muskelceller, som växte sig lite större för var dag.

Julie Golds forskning har framför allt kretsat kring biomaterial för att ersätta eller regenerera kroppsdelar. Men redan 1997 började hon titta närmare på odlat kött. I flera år försökte hon få igång svensk forskning på området. Hon ingick också i en internationell grupp där deltagarna försökte hjälpa varandra att få det hela att ta fart. Men det gick trögt.

Svårigheten var inte att få till tekniken, berättade Julie Gold 2010. Problemet var att finansiärerna såg det som ett högriskprojekt eller science fiction och därför avslog ansökningarna. Hon var för tidigt ute, säger hon själv i dag.

2010 berättade Ny Teknik om Julie Golds och Patric Wallins forskning kring odlat kött. Foto: Sören Håkanlind

Även för tio år sedan ansågs odlat kött inte ligga i linje med EU:s värderingar och staten ville inte ta risken att satsa pengar på området.

– Det var svårt för alla forskare runtom i världen att få forskningsfinansiering inom odlat kött då. Nederländerna var ensamt om att faktiskt satsa pengar och sätta ihop ett konsortium för en särskild satsning, berättar Julie Gold för Ny Teknik.

Mosa Meat utlovar odlat kött 2021

De stora framstegen de senaste åren har i stället skett i välfinansierade företag som nederländska Mosa Meat, som leds av Mark Post och har backats av riskkapitalister och affärsänglar. Företaget utlovar odlat kött på tallriken till 2021, men har fortfarande stora utmaningar att lösa.

Priset på en burgare från Mosa Meat har sjunkit kraftigt sedan 2013, men beräknades förra året fortfarande ligga omkring 40 000 kronor. Det är betydligt högre än vad företaget hoppas kunna sälja sitt kött för inom några år, till en början till restauranger och sedan till allmänheten.

– Vi utformar en process för storskalig produktion, men för att få ner priset och kommersialisera vår produkt behöver vi också anpassa vår utrustning för detta. Det lägger vi mycket tid på just nu, säger Beckie Calder-Flynn, verksamhetskoordinator på Mosa Meat för Ny Teknik.

Beckie Calder-Flynn, Mosa Meat. Foto: Privat

Framställningen av odlat kött kan i dag ske helt utan någon inblandning av slaktade djur, men utgår från att man tar celler från levande sådana. Detta sker genom att man tar små vävnadsprover från nedsövda djur, i Mosa Meats fall kor. Cellerna matas med näring och tillväxtämnen för att dela på sig och bli fler, ända tills antalet uppgår till biljoner celler.

Cellerna växer i en helt steril miljö, inuti bioreaktorer, där ingen antibiotika behövs.

– När vi vill att cellerna ska förvandlas till muskelceller slutar vi att ge dem tillväxtämnena och placerar dem i en gel, som består framför allt av vatten, vilket gör att cellerna formar sig till muskelfibrer. Muskelfibrerna drar ihop sig naturligt, blir större och börjar likna kött som vi äter, berättar Beckie Calder-Flynn.

”Effektivt sätt att skapa stora volymer kött”

Det tar 10 veckor att få tillräckligt mycket kött för att tillverka en quarter pounder. Men eftersom cellerna växer exponentiellt behövs bara två veckor till för att göra 100 000 sådana burgare, enligt Mosa Meat.

– Det här är ett extremt effektivt sätt att skapa stora volymer kött. Jämför det med produktionen av konventionellt kött där du slaktar ett djur och dessutom slänger stora delar av det för att bara sälja de delar vi vill äta, säger Beckie Calder-Flynn.

Att odlat kött skulle vara mycket mer energieffektivt än konventionell köttproduktion framhävs gärna av förespråkarna för den nya produkten. Frågan är hur väl detta stämmer. En studie från University of Oxford tidigare i år kom fram till att odlat kött i värsta fall bara blir ett sätt att byta ut kornas klimatskadliga metanutsläpp med koldioxidutsläpp. Mycket beror på vilken energi som används vid tillverkningen, om den är fossil eller förnybar.

Framtidens kött odlas i labbmiljö. Foto: Science Photo Library

Beckie Calder-Flynn säger att det inte går att säga något säkert om det odlade köttets klimatpåverkan förrän den slutgiltiga produkten är kommersialiserad och tillverkas i industriell skala. Men det är välkänt att djurproduktionen bidrar med stora utsläpp av växthusgaser, kräver stora landytor och mycket vatten.

– Med ett mindre behov av landyta, vatten och färre djur borde klimatpåverkan bli mindre och processen mer effektiv. Frågan är bara hur stor skillnaden blir.

Framtidens odlade kött kan kundanpassas

Odlat kött har också ha en etisk fördel, eftersom det inte kommer från slaktade djur. Det kan bli ett försäljningsargument. Dessutom tror Mosa Meat att tekniken öppnar för möjligheten att förbättra det kött vi får i oss. På längre sikt skulle köttet kunna anpassas efter målgrupp, till exempel göras med mindre fett för dem som behöver sänka sitt kolesterol.

För Mosa Meat ligger lansering av den första kommersiella produkten nu bara två år bort. Om de kan hålla den tidplanen beror framför allt på hur snabbt företaget kan skala upp, men också på regelverket. En vanlig missuppfattning om odlat kött är att det är genmodifierat. Mosa Meats är det inte, säger Beckie Calder-Flynn. Cellerna gör vad de ändå skulle göra inuti djuren, men här sker det i bioreaktorer.

Den viktigaste frågan vi kan ställa oss om det odlade köttet är vad det är för problem det löser, säger Julie Gold på Chalmers. Tittar vi på lång sikt handlar det om att säkerställa att det finns tillräckligt mycket mat för att försörja alla människor på planeten på ett hållbart sätt, säger hon.

– Vi vet att vi behöver protein och vi behöver flera olika proteinkällor. Vi kan inte göra oss sårbara genom att lägga alla ägg i en korg. Frågan är om odlat kött är en av framtidens proteinkällor, eller ska vi få människor att äta mindre kött? Det finns växtbaserade alternativ i dag som är bra proteinkällor och bättre för klimat och miljö. Ärligt talat vet jag inte riktigt vilken roll det odlade köttet kommer att spela, säger Julie Gold.

Fler företag som jobbar med odlat kött

Företag: Higher Steaks, grundat 2017.

Var: Storbritannien

Gör: Griskött, med väntad lansering 2021.

 

Företag: Meatable, grundat 2018.

Var: Nederländerna.

Gör: Biff.

 

Företag: Memphis Meat, grundat 2015.

Var: USA

Gör: Biff och fjäderfä, med väntad lansering 2021. Backat av bland andra Bill Gates och Richard Branson.

 

Företag: Supermeat, grundat 2015.

Var: Israel

Köttyp: Kyckling.

 

Företag: FM Technologies, grundat 2017.

Var: Israel

Gör: Kyckling.

 

Företag: Finless Foods, grundat 2017.

Var: USA

Gör: Tonfisk, med väntad lansering 2021.

Svenska köttkonsumtionen över EU-genomsnittet

Den svenska köttkonsumtionen beräknades vara 83,5 kilo per person 2018, vilket är över EU-genomsnittet. Den verkliga konsumtionen beräknas enligt Jordbruksverket dock ligga på omkring hälften av den redovisade förbrukningen ett aktuellt år. Alltså låg siffran i Sverige på knappt 42 kilo per person 2018.

Köttproduktionen är resurskrävande och orsakar höga växthusgasutsläpp, därför bör vi enligt Jordbruksverket äta mindre kött och välja vilket kött vi äter med omsorg.

FAO har beräknat att matproduktionen kommer att behöva öka med 70 procent från 2005/2007 till 2050, eftersom vi beräknas vara 9,1 miljarder människor på jorden 2050. Utifrån detta skulle köttproduktionen behöva öka med 200 miljoner ton, till 470 miljoner ton 2050.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt