Därför är snorandet bra för oss

2016-05-10 10:48  
Alexis Sanchez, i fotbollslaget Arsenal snyter sig. Foto: All Over Press

I allergi- och förkylningstider är det lätt att misströsta när näsan bara fortsätter rinna. Men lugn, det finns lindring och snoret tar slut. Och fram tills dess kan du glädjas åt att kroppen funkar som den ska.

Att näsan börjar rinna kan ha olika orsaker. Förkylning, som kan bero på virus eller bakterier, eller allergi. Men det funkar på samma sätt slemhinnorna i näsan blir irriterade, börjar svullna och sätter igång att producera vätska. Med andra ord snor. Och även om snoret mest kan upplevas som jobbigt har det faktiskt en viktig funktion.

– Det är som ett slags skydd, för att slemhinnorna inte ska torka ut. Sedan är det också så att snoret är ett sätt för kroppen att göra sig av med föroreningar, bakterier, döda vita blodkroppar och så. Det kan också transportera bort pollen som irriterar, säger Anna Nergårdh, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.

Ju mer vita blodkroppar snoret består av, desto mer trögflytande och gul-grönt är det.

Det finns olika sätt att lindra snorandet. Receptfria nässprayer är ett.

– Men där är det viktigt att man gör som det står på förpackningen och inte använder dem mer än tio dagar i följd, för då kan sprayerna börjar reta slemhinnorna istället och då kan det bildas mer snor av det, säger Anna Nergårdh.

Att använda nässkölj är ett annat sätt, men även med den är det viktigt att vara måttfull. Blir det för mycket kan även det irritera slemhinnan.

– Det bästa är egentligen att vila och vänta ut det, det finns ingen genväg, säger Nergårdh.

– Jag tycker man ändå ska tänka på att det är ett tecken på att kroppen fungerar som den ska. Man får försöka tänka att har man något som retar slemhinnorna så ska man bli lite snorig, det är kroppens sätt att reagera. Och tack och lov är det ingen som är snorig för evigt, förr eller senare går det över, fortsätter hon.

Mer om: Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer