Civilingenjörer lockar unga till tekniken

2017-11-13 13:48  

Det ska bli en O’boy-omröringsmaskin, en racerrullstol och en leksaksbil. Bland annat. Konstruktionsarbetet pågår för fullt i årskurs 5 i Engelska skolan i Täby.

Civilingenjörerna Veronica Wänman och Elin Högström går mellan bänkarna och ger professionella råd. De ägnar sig åt pr-arbete, för ingenjörsyrket.

Ingenjörerna återfinns till vardags på Mycronic, ett företag som tillverkar produktionsutrustning till elektronikindustrin och som ligger på andra sidan gatan i Nytorps industriområde. Pr-arbetet utförs på arbetstid och är en del av Mycronics satsning på att få fler unga att välja ingenjörsyrket.

– Att vi är kvinnor är ingen slump, säger Elin Högström. Vi behöver få fler intresserade av ingenjörsyrket, och de behöver förebilder. Fler kvinnor är viktigt för dynamiken på företagen, och för att säkra tillväxten. Men vi behöver både flickor och pojkar. Ingenjörer kommer att bli en bristvara i framtiden.

I klassrummet på Engelska skolan saknas inte entusiasmen. De elever som deltar i lektionen är projektledare för var sin konstruktion där kravet är att maskinen ska kunna röra sig och lysa – och vara användbar. Sönderskurna mjölkpaket och juiceförpackningar trängs med batterier, lampor och små motorer.

Louise Franks från 5E arbetar på sin O’boymaskin. Den ska ha en sked som rör chikladdrycken med hjälp av en motor. Hon jobbar med att koppla ledningen från batteriet. Rådgivaren Veronica föreslår att hon ska byta till en visp och köpa latte-mjölk när hon ska prova maskinen.

Egentligen tycker Louise Franks att idrott, svenska och engelska är de roligaste ämnena, men matte är helt okej och att uppfinna saker är jätteroligt. Louise känner ingen ingenjör, och vet egentligen inte vad en sådan gör.

Det försöker ingenjörerna förklara i sin introduktion, att man kan göra många olika saker med en teknisk utbildning. Veronica Wänman arbetar med hållbarhet och kommunikation, Elin Högström med processutveckling. Kanske går 12-åringarna lite vilse i beskrivningen av hur man bygger ett kretskort eller hur liten en nanometer är, men när en process beskrivs i termer av att baka en kaka blir det enklare – och när Elin Högström säger att hon tävlat i tv-programmet ”Idol” och Veronica Wänman berättar att hon flyttade till Schweiz för att spela innebandy, då går imponerande sus genom klassrummet.

Felicia Åberg och Vilmer Björkman från 5F bygger en leksaksbil. Felicias mamma är ingenjör, så hon vet ungefär vad yrket innebär, och hon ler belåtet när hon får den lilla lampan att lysa.

NO-läraren Ciaran O’Connell säger att det inte är några problem med motivationen på mellanstadiet.

– Vi kan göra undervisningen mycket handgriplig. Det är också lätt att förklara att det är teknik som används i alla apparater, som mobiltelefoner och tv-spel, som eleverna använder varje dag.

Jordi Nilsson går i 5F. Hans pappa är ingenjör och arbetar med radonmätning. Jordi vet ungefär vad det är. Själv bygger han en racer-leksaks-rullstol och visar hur jättefort han kan få hjulen att gå med hjälp av den lilla motorn.

Förebilder är viktiga i alla yrkesval, men kanske extra mycket när det gäller ingenjörsyrket som kan leda till så många olika arbetsuppgifter. Båda har föräldrar som jobbat med teknik.

– Men jag förstod nog aldrig riktigt vad pappa gjorde, säger Elin Högström. Vi hoppas att vi kan vara tydliga när vi berättar om våra jobb.

Konstruktionsarbetet ska pågå i sammanlagt 16 lektionstimmar och är en tävling. Eleverna bakom de bidrag som vinner ska bjudas in till Mycronic för att presentera sin uppfinning och besöka företagets democenter och produktionsanläggning.

Eleverna packar ihop sina apparatdelar och går på lunch. Veronica Wänman och Elin Högström följer med. De ska äta med eleverna och fortsätta sitt pr-arbete.

Karin Alfredsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt