Chalmers-forskarnas nano-gummi kan ersätta mänsklig vävnad

2020-03-16 15:47  
Den 3D-utskrivna ”näsan” är ett exempel på hur materialet skulle kunna fungera som en möjlig ersättning för brosk. Foto: Chalmers

Ett nano-gummi som kan ersätta vävnad i kroppen eller användas vid plastikkirurgi, det är vad forskare vid Chalmers har tagit fram.

Vad gäller saken? Forskare vid Chalmers i Göteborg har utvecklat ett ny gummiliknande material som kan ersätta vävnad i människokroppen. Studien är publicerad i tidskriften ACS Nano.

Vad består materialet av då? Grunden är den samma som i plexiglas – men komponenterna är omgjorda. Forskarna skriver att materialet genom nanostrukturering fått nya och unika egenskaper.

Vad forskarna egentligen ville var att ta fram ett hårt benliknande material. Resultatet blev något helt annat.

– Vi blev förvånande över att materialet kunde bli så mjukt, flexibelt och extremt elastiskt. Att det inte skulle fungera som ett benersättningsmaterial blev tydligt men de nya och oväntade egenskaperna gjorde vår upptäckt minst lika spännande, säger Anand Kumar Rajasekharan, doktor i kemi och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Läs mer: De utvinner el ur tomma luften

Nano-gummit har en struktur som gör att det kan ytbehandlas, och kan få antibakteriella egenskaper. Det kan i förlängningen minska antibiotikaanvändandet. Materialet lämpar sig för titthålskirurgi, och ska gå att injicera i flytande form för att sedan bilda en elastisk struktur i kroppen – till exempel för att ersätta brosk.

Materialet har porer i nanostorlek, vilket gör att det kan ”laddas” med läkemedel. Poängen med det är att förbättra läkprocessen. På så sätt kan behandlingar göras punktvis – i stället för att behandla hela kroppen.

Läs mer: Forskare upptäcker första djuret som överlever utan syre

Blir det något av det här? Nu hoppas forskarna ta ut materialet till industrin. Anand Kumar Rajasekharan jobbar heltid med det via nystartade bolaget Amferia. Han hävdar att intresset för materialet är stort.

– Det känns fantastiskt bra och lovar gott för att vi ska uppnå vårt mål med forskningen, att skapa reell nytta, säger han.

Utöver ovanstående användningsområde ser forskarna att nano-gummit också kan användas till plastikkirurgi.

Viktor Krylmark

Mer om: Forskning Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer