Cern kokar ursoppa med blykulor

2010-11-09 15:00  

LHC, den stora acceleratorn vid Cern, har laddats med blykulor. När de frontalkrockar med varandra utvecklas så mycket energi att materien förpassas till det tillstånd den hade när universum föddes.

Istället för protoner, som hittills accelererats i den stora ringen, har den nu fyllts med blykärnor. Atomkärnorna, som innehåller 82 protoner, är avskalade från alla sina elektroner. När de väl kommer upp i fart har de en levande kraft som gör att de mosas sönder och samman till naturens minsta beståndsdelar när de kolliderar med varandra.

 

Efter smällen återstår en ”ursoppa” av kvarkar och gluoner. Forskarna är intresserade av att veta hur detta ”kvark-gluon-plasma” ser ut och hur det sätter ihop sig till vanlig materia igen med hjälp av den starka kärnkraften.

 

Fyra dagar tog det för teknikerna vid Cern att byta ut protonerna mot blyjoner, och att få blykärnorna att cirkulera snyggt och prydligt i den stora acceleratorringen. Fram till den 6 december ska experiment göras med blykollisioner. Därefter stängs LHC av för en ordentlig genomgång och ombyggnad efter de tidigare problemen med kontakterna till de supraledande magneterna.

 

I samband med dessa experiment har olyckskorparna varnat för at det kan bildas svarta hål eller ”särmateria”. I båda fallen leder det till Jordens utplåning, enligt domedagsprofeterna. Cern har naturligtvis förnekat att något sådant kan inträffa.

 

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer