Bra stretch i supermaterialet

2009-01-16 13:07  
Grafen kan tillverkas i allt större stycken.

Stort, töjbart och med bättre elektriska egenskaper än någonsin. Koreanska forskare tar ett stort kliv framåt för supermaterialet grafen.

Grafen är hett i forskarvärlden. Såväl universitet som halvledarjättar som Intel och IBM forskar om det lovande materialet som består av kolatomer i ett mönster som liknar bikakor. I framtiden hägrar elektronik som är betydligt snabbare än dagens kiselkretsar, superkänsliga sensorer och böjbara skärmar. Bland annat.

Dessvärre är det svårt att tillverka materialet på större ytor. Men i veckans nummer av Nature presenterar forskare vid koreanska Sangkyunkwan University och Samsung Advanced Institute of Technolgy en ny metod för att skapa töjbara, genomskinliga elektroder.

De låter metangas flöda över ett upphettat nickelbaserat substrat som sedan snabbt kyls ner. Resultatet blir en ultratunn grafenfilm med några kvadratcentimeters yta ovanpå nicklet. Filmen är genomskinlig och har betydligt bättre elektriska och mekaniska egenskaper än tidigare grafenfilmer i den storleksklassen.

Genom att mönstra nickellagret kan forskarna överföra mönster på grafenet. Finessen är att de även lyckats flytta grafenfilmen till andra underlag. Sedan har de visat att materialet kan böjas och töjas utan att de elektriska och optiska egenskaperna påverkas.

– Om de lyckats överföra så pass stora grafenfilmer till något annat underlag så är det intressant. Det har jag inte hört att någon lyckats med tidigare, säger Mikael Syväjävi, materialforskare vid Linköpings universitet.

Han ingår i en forskargrupp som lyckats tillverka kvadratcentimeter stora ytor av grafen med en annan metod som beskrevs i Ny Teknik strax före jul.

Även vid Chalmers pågår forskning om grafen med syftet att skapa komponenter som arbetar i terahertzområdet.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer