Bli underrättelseagent – spå framtiden!

2012-10-17 11:42  

Nu finns underrättelseverksamhet baserad på allmänhetens bidrag, med inslag av spel. Målet är det som vanlig underrättelsetjänst missar – att förutsäga geopolitiska händelser med god träffsäkerhet.

Det är företaget Applied Research Associates som startat webbtjänsten Global Crowd Intelligence där allmänheten kan gissa sannolikheten för en rad olika geopolitiska händelser.

Ju bättre användarna gissar desto större inflytande får de på den slutliga bedömningen. De tjänar också poäng som kan användas för att få gott rykte och att skryta med sin träffsäkerhet på nätet. Det rapporterar BBC.

Försök att sabotera prognoserna motverkas genom viktningen av bidragen utifrån användarnas tidigare träffsäkerhet, och även genom analys av mönster i tidigare bidrag. Dock samlas ingen personlig information, med undantag av en giltig epostadress och uppgift om man är över18 år och amerikansk medborgare eller inte.

Poängen med projektet som stöds av amerikanska Iarpa (Intelligence Advanced Research Projects Activity) är att se om metoden går att använda för att med god sannolikhet förutspå geopolitiska händelser, vilket traditionell underrättelsetjänst ofta är dålig på. Kända sådana missar är bland annat Sovjetunionens fall och Arabvåren.

Iarpa som är underrättelseverksamhetens motsvarighet till försvarsforskningsmyndigheten Darpa, undersöker olika sådana prognosmetoder inom ramen för vad som kallas Aggregative Contingent Estimation.

Efter ett år är prognoserna som skapas genom Global Crowd Intelligence 25 procent träffsäkrare än de som görs av en kontrollgrupp, och målet är att nå 50 procent större träffsäkerhet än kontrollgruppen inom ett år.

BBC nämner också ett annat företag, Wikistrat, som sedan 2002 arbetar med underrättelser genom "crowdsourcing". Wikistrat utgår i sin verksamhet från allmänhetens svar på frågor av typen "Vad händer om...?".

Prova din träffsäkerhet i framtidsprognoser här.

Mats Lewan

Mer om: Framtiden Agent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer