Befarad forskarflykt över sundet

2009-03-20 12:45  

Danska universitet befarar att forskare flyr till Sverige, och tar med sina forskningsanslag, om den europeiska neutronkällan ESS byggs i Skåne. Det skriver danska Ingeniøren, efter att ha läst remissvaren till Vetenskapsministeriet.

- ESS kan bli en talangmagnet som flyttar den naturvetenskapliga tyngdpunkten från Danmark till Sverige, säger rektor Lars Pallesen vid DTU, Danmarks tekniska universitet.

- Därmed förringas DTUs möjlighet att bidra till Danmarks konkurrenskraft i världen.

På politisk nivå stöder Danmark placeringen av ESS i Lund. Och man är beredd att bidra med mellan sju och femton procent av kostnaderna, vilket motsvarar runt en miljard danska kronor.

Det är fem gånger mer än vad Danmark normalt skulle behöva betala. I utbyte ska ett databeräkningscentrum för ESS placeras i Köpenhamn med plats för drygt ett sextiotal anställda.

Men en miljard är mycket pengar, anser de institutioner som svarat på remissen. Det får inte tas av de ordinarie forskningsanslagen, skriver man.

- För samma investering kan Danmark uppgradera väsentliga delar av den forskningsinfrastruktur som till stor del härstammar från sextio- och sjuttiotalen, säger Lars Pellesen på DTU.

Sverige ligger bra till för att få bygga ESS. Konkurrenterna Spanien och Ungern bedöms som sämre alternativ. Någon gång under året, kanske redan i sommar, kommer ett EU-beslut om placeringen. I så fall kan anläggningen stå klar 2018.

I färdigt skick kommer neutronkanonen ESS att användas för att studera och utveckla material, energiteknik och bioteknik.

Anders Wallerius

Mer om: FoU EES

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer