Banbrytande läkemedel mot blödarsjuka

2018-09-10 08:35  
Manlig sjuksköterska förbereder blodpåse på droppställning. Foto: Isabell Höjman / TT

Kan revolutionera förebyggande behandling mot den vanligaste typen av sjukdomen.

Ett helt nytt läkemedel mot den vanligaste typen av blödarsjuka kan revolutionerna den förebyggande behandlingen. I stället för att som nu ge läkemedlet med hjälp av intravenösa injektioner flera gånger i veckan, kan man ge injektionerna under huden och dessutom glesa ut doseringarna, skriver Dagens Medicin.

– Förutsatt att läkemedlet blir tillgängligt kan det potentiellt underlätta mycket för blödarsjuka och deras familjer, säger Erik Berntorp, läkare och senior professor i koagulationsforskning vid Lunds universitet, till tidningen.

I den nya studien har ett internationellt forskarlag utvärderat effekten av läkemedlet Hemlibra (emicizumab) på 152 patienter med blödarsjuka typ A, som är den vanligaste typen. Läkemedlet minskade antalet blödningstillfällen med 97 procent, jämfört med ingen förebyggande behandling alls.

Enligt forskarna var effekten minst lika bra som redan existerande behandling med faktor VIII, som är den koagulationsfaktor som saknas vid denna variant av sjukdomen, även om ingen direkt jämförelse gjordes.

Mer om: Blod Sjukdomar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer