Avgaser kan ge demenssjukdom

2015-08-04 07:19  
Hydraulsystem: Oljan blir trögflytande när det blir kallt. Se till att ha en lång varmkörning och köra igång systemet försiktigt, utan belastning.

Forskare vid Umeå universitet har hittat en koppling mellan demenssjukdomar och bilavgaser. Miljöministern oroas av de nya rönen men vill inte lova särskilda åtgärder förrän sambandet bekräftats.

(Texten har uppdaterats)

Totalt 16 procent av sjukdomsfallen i den unika svenska studien tros ha orsakats av avgaser, skriver Dagens Nyheter. Drygt 300 av de knappt 2 000 personer som deltog i studien utvecklade alzheimer eller vaskulär demens under en 15-årsperiod.

Men den fjärdedel av deltagarna som haft högst avgashalter vid bostaden löpte 40 procent högre risk för demens jämfört med den fjärdedel som hade lägst halter.

Hänsyn har även tagits till andra faktorer, som exempelvis ålder, livsstil och BMI.

Miljöminister Åsa Romson (MP) kallar de nya forskningsrönen ”oerhört allvarliga”, men betonar att mer forskning krävs innan sambanden kan bekräftas.

– Det här är viktig kunskap att ta till sig och understryker vikten av att vi ändrar och moderniserar stadsplaneringen och byggandet av städer just för att kollektivtrafik, gång och cykel ska vara de huvudsakliga transporterna, säger hon till TT.

Ett antal svenska städer överskrider EU:s gränsvärden för bland annat kvävedioxider från avgasutsläpp. Romson hänvisar till att en ny strategi för att förbättra luftkvalitén är under beredning och ska presenteras om ett år.

– Det här är relativt ny kunskap som man måste titta vidare på innan det kan fastläggas i några riktlinjer eller liknande.

En amerikansk studie har tidigare visat att äldre personer som lever i miljöer med mycket avgaser får en försämrad blodcirkulation i hjärnan, vilket har ett samband med risken att råka ut för demenssjukdomar. Och ett antal djurförsök har visat att luftföroreningar kan ge upphov till hjärnskador.

– Vi vet att mycket små partiklar kan ta sig via luktnerven till hjärnan och orsaka en direkt skada, säger Bertil Forsberg.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Avgaser Demens

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer