Australisk prestigeorder för svenskt innovationsbolag

2018-05-30 14:47  

Den statliga australiska forskningsorganisationen CSIRO har investerat i ett analysinstrument från innovationsbolaget Minalyze. Deras instrument ger full digitalisering av borrkärnor och andra borrprover.

Instrumentet heter Minalyzer CS (Core Scanner), och är helt utvecklat i Sverige av Göteborgsbaserade Minalyze AB. Nu ska det installeras i ett geologiskt forskningslabb i australiska Perth, hos forskningsinstitutet Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

Sedan tidigare finns Minalyzes instrument hos gruv- och prospekteringsbolag i både Australien och Sverige.

– Men det är förstås ett jätteerkännande att ett så välrenommerat forskningsinstitut väljer att ha vår produkt i sitt labb. Vi ser ju även att det kan generera fler affärsmöjligheter för oss, när andra forskningsorganisationer ser vilken nytta det kan ge, säger Minalyzes vd Annelie Lundström.

Läs mer: Så ska bolaget få upp guld och koppar från 1.600 meters djup

Hon vill inte berätta vad ordern är värd i rena pengar, men poängterar att det handlar om offentlig upphandling hos en statlig aktör.

– Detta är dessutom första gången vi säljer ett instrument. Det normala för oss är att hyra ut instrumentet och tjänsten, så även affärsupplägget är lite ny mark för oss, säger Annelie Lundström.

Parallellt med detta installerar man en Minalyzer CS hos Snowy Hydro, ett australiskt vattenkraftsprojekt där en underjordisk tunnel ska grävas mellan två sjöar mitt i en nationalpark.

– Så det är ett känsligt arbete ur miljösynpunkt, och där ska vi vara med och analysera borrkärnor. Vi har aldrig jobbat i infrastruktursektorn förut, så detta är också ett nytt steg, säger Annelie Lundström.

Läs mer: Unikt microtunneling-projekt i Stockholm

Enligt Minalyze är deras instrument det enda som genererar full digitalisering av borrkärnor, genom att svepa över borrproverna under kontinuerlig XRF-skanning (röntgenfluorescensanalys). Detta ger data om geokemi och högupplösta foton av borrkärnans inre, samt möjliggör digital strukturell loggning.

Traditionell borrkärneanalys innebär att borrproverna mals ner och analyseras i ett laboratorium. Processen är tidskrävande och innebär dessutom att hela borrkärnan inte kan undersökas. Minalyzes metod låter gruvbolag och prospekteringsföretag snabbt analysera stora mängder borrprover, i direkt anslutning till borrhålet.

Läs mer: Jätteborr gör grävning överflödig

Nyligen har Minalyze även lanserat tjänsten minalogger.com, världens första webbaserade molnlösning för presentation av borrkärnor i 3D.

– Vi har lagt många år på att utveckla hårdvaran. Nu kopplar vi samman datan i minalogger, för att ta användarupplevelsen till en helt ny nivå, säger Annelie Lundström.

Detta är Minalyze AB

Utvecklar analysinstrument för borrprover och tillhandahåller analystjänster åt gruvbranschen. Nu även breddat sig till att sälja instrument, och till att också inrikta sig på forsknings- och infrastruktursektorerna.

Grundades 2009 som ett utvecklingsprojekt på Chalmers Entreprenörsskola (nuvarande Chalmers Ventures). Är i dag ett Göteborgsbaserat företag med helägt dotterbolag i Australien.

Totalt sju anställda ingenjörer och geologer.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer