Astra Zeneca har skurit mest av alla

2010-04-27 23:00  

Astra Zeneca skär hårt i sin FoU i Sverige. Christer Köhler, chef för tidig läkemedelsforskning, förklarar varför: - Vi har fokuserat på ett mindre antal sjukdomar, men där satsar vi ordentligt. Vi har lagt grunden till en stark FoU i Sverige.

Vad är det senaste läkemedlet som tagits fram i Sverige?

- Det är Nexium, en uppföljare till magsårsmedicinen Losec.

Det var runt tio år sedan. Hur går det med FoU egentligen?

- Flödet av produkter går i cykler. Nu har vi haft en period med motgångar i sen fas. Men vi har byggt en oerhört stark tidig forskningsportfölj. Jag är inte orolig på det sättet.

Hur många av dem är framtagna i Sverige?

- För Brilinta mot hjärtinfarkt har forskning och utveckling skett i England och Sverige. Även när det gäller diabetesforskningen har de svenska forskarna varit mycket aktiva i utvecklingsarbetet. Vår forskningsorganisation är global och de flesta av våra läkemedel utvecklas i samarbete mellan forskningsenheter i olika länder.

Lägger ni ner den stora forskningsanläggningen i Lund för att de presterade för dåligt där?

- Nej. Mölndal blir globalt centrum för två sjukdomsområden, dels andningsvägar och inflammation, dels hjärta/kärl-mage/tarm. Se det som ett försök att kraftsamla kring de sjukdomarna.

Vad gör ni för avvägning mellan att köpa forskning och utföra den själv?

- Alla läkemedelsföretag måste bygga på allt de kan få tag på, alla idéer. Vi är öppna för att ta in nya idéer, både på ett tidigt skede och halvfärdiga.

- Innovation sker i stor utsträckning utanför våra laboratorier och de läkemedelsföretag som kan balansera egen forskning med extern kommer att vara vinnare i framtiden.

Kan man flytta FoU från Sverige till Indien och andra lågprisländer?

- Vi har ett forskningssamarbete med ett indiskt företag i Bangalore inom smärtområdet. I?dag är det billigare att forska i Indien och vissa delar av Kina, men det ändras dramatiskt. I och med att företagen där ändrar sin inriktning till mer komplex forskning och de får in amerikanska och andra utländska forskare stiger lönerna dramatiskt.

Hur ser du på ett svenskt medicinskt forskningsprogram i stil med fordonsforskningsprogrammet, där staten och företagen satsar gemensamt i olika projekt?

- Rent principiellt är vi intresserade av samarbete med nya aktörer. Det kan handla om olika partnerskap. Det är viktigt för läkemedelsindustrin.

950 FoU-jobb borta sedan 2006

Astra Zeneca är det svenska företag som skurit hårdast i sin FoU.

Det senaste året drog man globalt ner med sex miljarder kronor, och ytterligare 1800 forskarjobb ska bort före 2014.

I Sverige har 950 av 5000 FoU-jobb försvunnit sedan 2006.

I år fattades dessutom beslutet att stänga forskningsanläggningen i Lund med 750 forskare. Verksamheten flyttas till anläggningen i Mölndal, som väntas växa något.

Eddie Pröckl

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer