Ändrad enzym kan ge grön bensin

2017-03-13 15:08  

Forskare på Chalmers har lyckats förändra ett enzym, som hittills har gäckat forskarvärlden. Genombrotten kan bana väg för alternativ till bensin och flygbränsle.

En teknik där det går att tillverka bensin och flygbränsle av biomassa i jästcellsfabriker – det ser en forskargrupp vid Chalmers i Göteborg framför sig.

För att få fram det krävs att jäsprocessen skräddarsys, och här kan enzymet fettsyrasyntas spela en viktig roll. Enzymet producerar i vanliga fall långa fettsyror. Men efter att forskargruppen har lyckats modifiera enzymet kan det i stället producera medellånga fettsyror och metylketoner, som används i bensin och flygbränsle.

– Det är 100 procent kompatibelt med vanlig bensin, säger Jens Nielsen, professor i systembiologi.

Resultatet har publicerats i tidskriften Nature Chemical Biology.

Forskarna har nu tagit patent på det modifierade enzymet. Det avknoppade företaget Biopetrolia går vidare för att hitta kommersiella tillämpningar av upptäckten och prövar processen i jästcellsfabriker som producerar bränslen och kemikalier av glukos.

Anna Orring

Mer om: Bensin Chalmers

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer