Aluminium likt guld i ny ytbehandling

2008-02-07 14:58  

En ny teknik att behandla ytor på metaller ställer inlärda kunskaper på ända. Eller vad sägs om blått guld, sotsvart titan eller aluminium som skimrar likt guld.

Materialfysikerna Chunlei Guo och Anatoliy Vorobyev vid Rochester University, New York, sticker inte under stol med att de är stolta över sin metod att ändra ytstrukturen på metaller. För när strukturen ändras förändras också färgen på det ljus som ytan reflekterar.

Med sin kortvågiga bordslaser har de under de senaste åren skapat aluminium och platina som skimrar likt guld, guld som är blått och sotsvart titan. Nu senast lyckades de få metaller att skimra likt insektsvingar.

- Färgen är dessutom robust, den sitter i metallen, och kan inte nötas bort ,säger Chunlei Guo i en kommentar i Applied Physical Letters.

Tillämpningarna av den nya tekniken kan bli många. Forskarna själva nämner bilar och cyklar som inte behöver lackeras utan får färgen i tillverkningen samt guldsmycken i den nya färgen blått.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer