Innovation

Äggvita recept för antibakteriell plast

Alex Jones Foto: Cal Powell/UGA

Bioplast tillverkad av protein som albumin visar på tydliga antibakteriella egenskaper som gör plast intressant för medicinska tillämpningar.

Publicerad

Forskare vid University of Georgia College testade tre icketraditionella bioplastmaterial som alternativ till konventionella petroleumbaserade, som utgör en risk för smittspridning.

Dessa material var albumin, ett protein som finns i äggvita, vassla och sojaprotein. Speciellt albumin visade på enastående antibakteriella egenskaper när det blandades med plastmaterialet glycerol.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här