Äggvita recept för antibakteriell plast

2015-03-30 12:43  
Alex Jones Foto: Cal Powell/UGA

Bioplast tillverkad av protein som albumin visar på tydliga antibakteriella egenskaper som gör plast intressant för medicinska tillämpningar.

Forskare vid University of Georgia College testade tre icketraditionella bioplastmaterial som alternativ till konventionella petroleumbaserade, som utgör en risk för smittspridning.

Dessa material var albumin, ett protein som finns i äggvita, vassla och sojaprotein. Speciellt albumin visade på enastående antibakteriella egenskaper när det blandades med plastmaterialet glycerol.

- Materialet hindrade bakterier från att växa när de placerades på plasten, säger Alex Jones, en av forskarna. Bakterierna kunde inte leva på materialet.

Blandningen av albumin-glycerol visade även på kraftiga nedbrytbara egenskaper. Om det stoppas i jorden har det försvunnit inom loppet av högst två månader.

Forskarna undersöker nu hur materialet kan användas i sjukvårdsprodukter liksom även för livsmedelsförpackningar.

Studien har publicerats i tidskriften Journal of Applied Polymer Science.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer