3d-printat öra med radioantenn

2013-05-17 08:10  
Örat är utskrivet med celler som utvecklas till brosk och nanopartiklar av silver som formar en antenn. Foto: Princeton

Forskare vid Princetonuniversitetet har skrivit ut ett öra med inbyggd antenn med hjälp av en 3d-printer. Örat är utskrivet med celler och nanopartiklar av silver.

Enligt Eurekalert har de skrivit ut örat med en helt vanlig 3d-printer. Själva antennen är inte avsedd att ha någon funktion utan forskningen är gjord för att visa att det är möjligt att integrera elektronik och vävnad och är ett stort steg inom området cybernetik.

Cellerna som bygger upp örat har sedan utvecklats till brosk vilket våra öron också består av.

Eurekalert skriver att professor David Gracias, som är medförfattare i den publicerade artikeln, säger att överbryggning av biologi och elektronik är en stor utmaning som behöver klaras av för att det ska kunna skapas smarta proteser och implantat. Han pekar på de stora skillnaderna som finns mellan biologiska material och elektronik.

-Biologiska strukturer är mjuka och består mestadels av vatten och organiska molekyler. Konventionell elektronik är hård och torr och består av metaller och halvledare, säger han till Eurekalert.

Enligt honom är det fortfarande mycket forskning kvar innan ett liknande organ kan transplanteras på en patient.

Forskningslaget planerar att försöka integrera andra material i örat. Exempelvis tryckkänsliga sensorer som därmed gör det möjligt att registrera vanligt akustiskt ljud.

Se filmen nedan:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/duusG6LBWoo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer