Vill du att folk ska lyssna på dig? Tänk som en influencer

2018-04-04 11:14  
Therese Lindgren, Chefdagen 2017, Rival, Stockholm, 2017-10-12 Foto: Karina Ljungdahl / IBL Bildbyrå

Sex tips till dig som vill göra din röst hörd på arbetsplatsen.

Det som gör en influencer framgångsrik i sociala medier är att de byggt upp ett förtroende som gör att folk direkt lyssnar och engagerar sig. I magasinet Fastcompany tipsar några proffs på sociala medier om hur du kan använda samma knep för få mer inflytande på jobbet.

Börja med dina styrkor

Ta reda på vilka dina styrkor är och där din kompetens kan göra skillnad, matcha dem med din publik och sprid i organisationen. Det kan vara frestande att försöka få alla att tycka om dig men det fungerar inte i längden. Du måste våga stå ut från mängden för att bygga en stabil bas av inflytande.

Fokusera på kvalitet

Medan vissa influencers når miljoner följare kan andra vara minst lika effektiva med betydligt färre men mer engagerade följare. Inflytande handlar om att förstå sin publik och att leverera värde. Ta reda på vilka som har den verkliga makten på kontoret och se till att de får veta vad du kan och presterar.

Kommunicera på rätt sätt

Påverkare i sociala medier är av naturen goda kommunikatörer. Oavsett om de använder text, bilder eller emojis, kommunicerar de på sätt som genererar ett svar. Att välja bästa kommunikationskanalen för olika typer av publik - kunder, ledning, anställda - är viktigare än någonsin.

Var autentisk

Om du inte är ärlig med vad du tror och hur du agerar är det ingen som tar dig på allvar. Att däremot visa sig mänsklig och sårbar är ett bra sätt att bygga långvariga relationer. Samtidigt gäller det att inte passera gränsen för när det blir för personligt.

Ta reda på vad publiken vill ha

Genom att analysera vilka inlägg som är de mest lästa och kommenterade får du kunskap om vad din publik gillar. Du kan då ge dem ännu mer av värde och samtidigt öka räckvidd och inflytande. På samma sätt kan feedback från kollegor, chefer eller mentorer göra att du bättre ser dina styrkor, ditt värde och dina prestationer, och kan agera därefter på ett bra sätt.

Prioritera pålitlighet

Det behövs inte många besök innan följare som inte får det de förväntar sig, slutar att komma tillbaka. För att bygga inflytande på en arbetsplats är det också viktigt att vara tillförlitlig och att alltid leverera det som förväntas. Samtidigt är det bra att våga ta vissa risker för att inte vara för förutsägbar.

Läs mer: Bästa karriär-tipsen som du aldrig får höra

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap