Tipsen: Så kommer du ihåg namn på personer du träffar

2020-02-27 13:05  
Ja vad hette personen du nyss hälsade på nu igen? Foto: TT/REX

Du är inte ensam om att hälsa på någon för att sekunden efteråt glömma personens namn. Hur ska man komma ihåg alla människor man möter i jobbet? Här är tipsen som underlättar för minnet.

En anledning till att minnet sviker är att namn ofta är oberoende av annan information du känner till om en person du nyss har träffat. Under exempelvis ett nätverks-event är det ofta lättare att komma ihåg var personen arbetar och vilket jobb någon har, men namnet är som bortblåst.

Psykologiprofessorn Art Markman ger i Fast Company några tips som kan få namn att fastna:

Var uppmärksam. Vi har alla varit med om att bli introducerad för någon och sedan glömma deras namn ögonblicket senare. Det kan bero på att vi inte lyssnar ordentligt. Om du inte uppmärksammar vad någon säger vid presentationen blir det förstås svårt att komma ihåg namnet.

Läs mer: Undvik det här om du vill ha en befordran

Associera något till namnet. Hitta ett sätt att knyta människors namn till något annat karakteristiskt, exempelvis deras hår, ögonfärg, leende eller längd. Ditt minne förbättras när information kopplas till annan kunskap. Du kan också relatera namnet till andra saker du har lärt dig om personen, exempelvis Tina från Chicago. När du träffar personerna igen, eller tänker på något du vet om dem, påminns du även om deras namn.

Repetera namnet. Som en del av processen bör du också hitta en anledning att använda personens namn under samtalets gång, eller strax efter att du har hört det. Det finns ett fenomen i minnets psykologi där information som du producerar för dig själv är lättare att komma ihåg än information du hör.

Läs mer: Tipsen som kan befria dig från övertänkandets bojor

Fråga om du glömmer. Om du inte minns namnet på någon du nyss har mött, finns en god chans att de också har glömt ditt. Det kan därför vara bra att säga att du har glömt namnet och be dem att upprepa det. Den andra personen kommer förmodligen att bli lättad över att du frågade, eftersom de vill att du ska upprepa ditt eget namn.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap