Tipsen för att hålla företagskulturen vid liv under distansarbetet

2020-09-04 06:30  
Ordna virtuella möten Många saknar det sociala livet när de jobbar hemifrån. Foto: TT

Företagskulturen är avgörande för framgång och sammanhållning mellan medarbetare, men hur upprätthålls den när många jobbar på distans? Här är några tips.

Juraj Holub, teamledare på företaget Slido, delar i The Next Web med sig av några strategier för att hålla företagskulturen levande för distansjobbande teammedlemmar:

Ordna virtuella möten Många saknar det sociala livet när de jobbar hemifrån. Som ledare är det viktigt att förstå detta behov och hur det kan integreras i det dagliga arbetet. Ett sätt är att ha veckomöten där det enda syftet är att teamet får umgås och ägna sig åt kontorsprat.

Andra tips är regelbundna digitala aw:s och att slumpmässigt para ihop medarbetare över teamgränserna för att lära känna varandra.

Läs mer: Studie: Bra dialog gjorde stor skillnad i ingenjörernas arbetsmiljö

Regelbundna uppföljningar

När många jobbar på distans blir det svårare att veta hur medarbetare mår − och vad som bubblar under ytan. För att få feedback från teamen genomför Slido månatliga korta undersökningar för att ta pulsen på hur alla upplever sitt jobb och distansarbetet. Att samla in och följa upp insikterna är ovärderligt för organisationen och ett sätt att kunna justera saker, menar Juraj Holub.

Strategiska möten för alla

Ett av de viktigaste sätten att behålla och odla kulturen är möten med hela företaget. Slido har exempelvis gemensamma måndagsmöten för att starta den nya veckan och säkerställa att alla håller samma kurs. På mötena redovisas förra veckans siffror, höjdpunkter och kommande veckas prioriteringar gås igenom. Företaget har också ett gemensamt månadsmöte för alla anställda.

Detta medför att medarbetarna är informerade, framgångar kan firas och alla påminns om företagets uppdrag.

Läs mer: Strategierna som ger kraft under långvarigt distansarbete

Internt nyhetsbrev

Förutom möten skickas nyhetsbrev ut varje vecka. Där sammanfattas de viktiga nyheter för att alla ska veta vad som händer i företaget, exempelvis uppdateringar om produkter och personalinformation.

Dela upplevelser

Att hålla en kultur levande handlar också om de små saker som människor säger eller gör. På Slido har Slack blivit det virtuella rummet där kulturen händer. Företaget har särskilda kanaler där medarbetarna exempelvis kan tacka kollegor som ansträngt sig lite extra, dela med sig av uppskattning från företagets kunder eller skicka roliga memes och familjebilder.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap