Stor guide: Så lyckas du på en hybrid arbetsplats

2021-11-07 06:01  
Foto: Science Photo Library

Distansarbete varvat med jobb från hybridkontor – blir det standard i skuggan av pandemin? Hur kommer kontoren att se ut och vad behöver vi se upp med i det nya arbetslivet? Här är tio artiklar som guidar dig. 

Hybridarbete kan leda till revansch för aktivitetsbaserade kontor

Aktivitetsbaserade kontor kan få känslorna att svalla rejält. Men nya arbetssätt under pandemin kan innebära ett uppsving för den stundtals utskällda kontorsformen där jobbaktiviteter sker i olika zoner. Det tror i alla fall forskaren Maral Babapour Chafi som leder ett projekt om aktivitetsbaserade arbetssätt i Västra Götalandsregionen. 

Läs mer: Hybridarbete kan leda till revansch för aktivitetsbaserade kontor

Frilansjournalisten och teknikföreläsaren Anders Thoresson vid hemmakontoret. Foto: Privat

Tekniken som tar hemmakontoret till nästa nivå

Kanske har du ont i armar, nacke och axlar efter en arbetsdag framför datorskärmen. Kanske stångas du med dålig uppkoppling och risig ljudkvalitet under digitala möten. Den som tar tekniken till hjälp kan undvika många av fallgroparna under fortsatt hemmajobb. Anders Thoresson, frilansjournalist och teknikföreläsare, delar med sig av sina bästa tips. 

Läs mer: Tekniken som tar hemmakontoret till nästa nivå

Tyst som en mus under hybridmötet? Så här tar du dig in i matchen. Foto: Unsplash

Så undviker du att bli en tyst mus på hybridmötet

Deltar du ofta i möten på distans? Då finns en risk att hamna i skymundan eftersom förutsättningarna skiljer sig från mötesdeltagare som befinner sig på kontoret. Här är tipsen för att öka den virtuella närvaron och göra din röst hörd. 

Läs mer: Så undviker du att bli en tyst mus på hybridmötet

Därför blir vi trötta av digitala möten  

Många och långa videomöten har blivit en stor del av distansarbetet. Men varför är denna mötesform så utmattande? Forskare har undersökt varför vi drabbas av så kallad zoomtrötthet och resultatet visar att flera mekanismer är inblandade.   

Läs mer: Stor studie: Därför blir vi trötta av videomöten

ebastian Waechter, audionom och doktor i klinisk medicin med inriktning på audiologi vid Lunds universitet. Foto: Privat/Claudia Mañas

Så väljer du rätt hörlurar till videomötet 

Hörlurar har blivit en stor del av vår vardag där videomöten avlöser varandra på hemmakontoret. Men kan exponering för ständigt ljud och brus påverka vår hörsel negativt? Och finns det hörlurar som ökar eller minskar risken för hörselskador? Hörselforskaren Sebastian Waechter vet vad våra öron mår bäst av. 

Läs mer: Så väljer du rätt hörlurar till videomötet

 

Så startar svenska ingenjörsjättar om efter restriktionerna

Många ingenjörer går nu tillbaka till kontoren, men efter lång tids frånvaro är allt inte sig likt. Sweco, Nexer, Scania och Tyréns är fyra företag där hybrida arbetssätt nu planeras. För att få en nystart kan även så kallad reboarding bli ett sätt att samla medarbetare och stärka företagskulturen. 

Läs mer: Så startar svenska ingenjörsjättarna om efter restriktionerna

Får chefen fråga om vaccination mot covid-19?  

I slutet av september slopades restriktionerna, men möjligheten att bege sig till kontoret igen väcker också frågor om skyldigheter och rättigheter.

Får till exempel chefen fråga om covid-sprutorna har tagits och kan arbetsuppgifter komma att ändras för ovaccinerade medarbetare? Fackförbundet Sveriges ingenjörers chefsjurist Heléne Robson reder ut vad som gäller:   

Läs mer: Guide: Frågor (och svar) inför återgången till kontoren

Här tar framtidens hybridkontor form 

Hybrida arbetssätt är på allas läppar, men hur kan arbetsplatsen utformas för att tillgodose behovet av fysiska möten och samtidigt fortsätta samarbete på distans? På Nira Dynamics i Linköping uppdateras nu kontoret för att erbjuda flexibilitet samtidigt som företagskulturen ska stärkas – och mötena bli färre.

Även på it-bolaget Visma Spcs i Växjö stundar förändringar med flexibilitet som ledstjärna. Här utrustas kontoret med bokningsbara platser, fasta arbetsstationer och ytor för kreativa möten. Och för sportiga medarbetare finns både cykelgarage och padelbana.  

Läs mer: Här tar framtidens hybridkontor form – ett nav för företagskulturen

 

Ser framtidens smittsäkra kontor ut så här? Pierre Schärings prototyp för framtidens arbetsstationer, så kallade Creative Activity Workplace, bygger på en personlig mikromiljö med en pergola som har inbyggd luftrening och en rad andra tekniska lösningar. Foto: CDE

Forskare: Så smittsäkras framtidens kontor

Coronapandemin är inte över och framöver kan även nya smittor ta sig in i samhället. Kontorsforskaren och arkitekten Christina Bodin Danielsson ser kontoren som viktiga för innovationskraften, samtidigt måste smittfria miljöer säkerställas i framtiden. Hon är nu rådgivare till uppfinnaren Pierre Schäring som tar fram ett nytt koncept med kontorsplatser där individuella virusfria mikromiljöer skapas med hjälp av smittskyddsbarriärer och nanosensorer.  

Läs mer: Forskare: Så smittsäkras framtidens kontor

 

Foto: TT och Lotta Görling

Viktigt med pauser under distansarbete 

Det är lätt att bli sittande timme efter timme framför jobbdatorn och viktig återhämtning får ofta stryka på foten. Här reder Susanna Toivanen, som forskar om hälsosamt arbetsliv vid Mälardalens högskola, ut hur vi påverkas av distansarbete under lång tid och vilka hälsorisker som finns.  

Läs mer: Professor: ”Viktigt att ta pauser under distansarbetet och gå ut”

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap