Säg aldrig det här till en rekryterare

2018-05-02 16:07  
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Varje kontakt med en potentiell arbetsgivare bör vara professionell och visa dina bästa sidor. Vare sig det är en kontakt via mail eller telefon bör du välja dina ord väl. Det gäller även rekryterare vars inflytande i en anställningsprocess inte bör underskattas.

Här är sex saker du aldrig ska säga till en rekryterare om du verkligen vill ha jobbet, enligt karrärsajten Glassdoor:

”Jag tar vad som helst (vilken roll som helst på företaget)”

Att visa desperation gör det svårare att sälja in dig själv. Det får dig att verka oengagerad och signalerar att du planerar att slå dig till ro på företaget.

”Visst, det låter som en bra lön”

Nöj dig aldrig med ett inledande löneerbjudande. En löneförhandling är ett slags samarbete som kräver bra kommunikation för att bli framgångsrik. Var beredd att förhandla om din lön och se till att ha tagit reda på vad din lön bör vara utifrån din kunskap och erfarenhet.

”Min förra arbetsgivare var hemsk”

Att klaga på sitt senaste jobb är tabu. I stället för att prata illa om din förra chef, kollegor eller arbetsmiljön förklara hur du har klarade av utmaningar och utvecklades trots att förutsättningarna inte var ideala.

”Min förra chef ger mig inte någon bra rekommendation eftersom han/hon kände sig hotad av mig”

Säg inte detta till en rekryterare, även om det kan ligga en viss sanning i det. Du erbjuder de bästa rekommendationerna du kan och en rekryterare kommer inte att fråga varför inte din senaste chef är med bland dina referenser.

”Jag vet att min intervju är i dag, men kan vi ändra tiden?”

Att ställa in en intervju samma dag är som att säga "Jag vill verkligen inte ha jobbet och jag respekterar varken dig eller din tid". Om det inte handlar om dödsfall i familjen eller en kritisk nödsituation. Ring om du behöver ändra tiden eller om du är försenad och förklara varför, säg när du räknar med att vara framme och be om ursäkt för besväret.

”Det är tre veckor sedan jag sökte jobbet, jag trodde att min ansökan hade fallit ner i det svarta hålet”

Slösa inte tid på passivt aggressiva kommentarer som riskerar att ta udden av en positiv intervjuupplevelse. Stora företag kan få hundratals ansökningar på en jobbannons vilket inte är lätt för en rekryterare att hantera.

Karin Myrén

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap