Så får du det lilla extra

2012-05-18 07:09  

Är du utbildad ingenjör och söker jobb? Bra, men för att nå ända fram kan det ibland krävas det där extra. Som ett juridikintresse, ett språköra, eller en känsla för insekters kärleksliv.

Ett ansökningsbrev ska förvandlas till en anställning. Ibland är det inte utbildningen och betygen som avgör beslutet. Extrakompetenser kan då väga in.

- Vi ser gärna att de vi anställer har specialintressen. Det är toppen om man tagit egna initiativ och specialiserat sig inom ett specialämne, säger Siv Axelsson, personal- och informationschef på teknikkonsultföretaget WSP.

Specialområdena kan röra sig om allt från toxikologi till kommun- och landstingskompetens.

Vad är den mest annorlunda kompetensen ni tagit fasta på hos en medarbetare?

- Ja, vi har till exempel en person som är same och har djup kunskap om rennäringen och hur det påverkar vägar och gruvindustrin. Sedan har vi en person som är expert på fiskarna i Östersjön och någon har doktorerat på insekters kärleksliv i vattenfyllda bergskrevor. Ja, det finns mycket.

Har era önskemål på extra kompetenser förändrats de senaste åren?

- Ja. Jämfört med för några år sedan är det viktigare att man är intresserad av affärs- och konsultverksamhet. Det innebär också att det blivit ännu viktigare med en social kompetens, säger Siv Axelsson.

Susan Westberg HR-direktör på Skanska, håller med om att det blivit allt viktigare med social kompetens.

- Konkurrensen inom byggbranschen har ökat. Det innebär att vi måste bli mer uppsökande för uppdrag och de anställda bör vara duktiga på att hantera kunder, säger Susan Westberg.

Skanska är Sveriges största byggföretag. Här jobbar ingenjörer inom många områden. Det innebär att kravprofilen kan ha sett väldigt annorlunda ut när de anställdes.

- Just nu söker vi en projektchef i Stockholm. Förutom att personen ska vara civilingenjör eller ha en liknande teknisk utbildning, så ser vi gärna att personen har kunskap inom entreprenadjuridik och ekonomi, säger Mia Trahn, presstalesman för Skanska Sverige.

För många företag blir det också allt viktigare med språkkunskaper, inte minst för att de verkar på en allt globalare marknad. Åsa Bergman, vd på Sweco Sverige poängterar att språkkunskaper skapar grunden för ett smidigare samarbete.

- Om jag ska peka ut en egenskap som kommer att bli allt viktigare är det engelskan och något mer språk. På Sweco pratar vi mycket om språkkompetens. Vi har många utländska partners och då ska inte språket vara ett hinder, säger Åsa Bergman.

På ABB poängterar rekryteringschefen Ulrika Ekengren-Allen att behovet av medarbetare med erfarenhet från andra kulturer och länder kommer att öka.

- Eftersom vi har svårt att hitta rätt kompetens till vissa av våra tjänster måste vi tänka utanför Sveriges gränser. Till exempel finns det på en enhet på ABB runt 40 olika nationaliteter.

Vad är den mest annorlunda kompetensen ni tagit fasta på hos en medarbetare?

- Just nu söker ABB i Karlskrona en resemontör som kan arbeta under extrema förhållanden. Personen vi söker ska till exempel vara simkunnig och kreativ nog att kunna skaffa sig alternativa transportmedel i fall det är förseningar i flygtrafiken.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap