Chefen nöjd med lott och lön

2012-05-07 07:04  
"De förtjänar sin höga lön", säger Natasha Kavalic, ansvarig för chefsverksamhet på Sveriges Ingenjörer, som just har presenterat den nya lönestatistiken. Foto: Fredrik Stehn

Det lönar sig stort för ingenjörschefer att jobba i privata företag. Det visar ny cheflönestatistik. - Arbetsgivarna i den offentliga sektorn måste vårda sina duktiga chefer om de vill behålla dem, säger Sveriges Ingenjörers chefsansvariga, Natasha Kavalic.

Ingenjörscheferna tjänar mycket mer än genomsnittschefen. Medellönen för en ingenjörschef i ett privat företag är 59 000 kronor. Medianlönen är 53 700 kronor, enligt färsk statistik från Sveriges Ingenjörer. Det kan jämföras med den "vanliga" chefen som tjänar 38 500, enligt Ledarnas statistik.

Den ingenjör som är chef i den offentliga sektorn får nöja sig med medellönen 47 500 kronor. Det har alltid varit en stor löneskillnad mellan privat och offentlig sektor.

Men nu får de offentliga arbetsgivarna passa sig, om de ska vara med och slåss om resurserna när en stor chefskader går i pension.

- De privatanställda kanske finns i mer konkurrensutsatta miljöer, som kan motivera löneskillnaden. Men om den offentliga sektorn vill behålla och locka till sig kunniga chefer måste de kunna möta dem med bättre löner och attraktiva villkor, säger Natasha Kavalic.

Ingenjörscheferna är högutbildade akademiker. De har stort budgetansvar liksom stort personalansvar och det är akademiker de leder.

- De förtjänar sin höga lön, säger Natasha Kavalic, ansvarig för chefsverksamheten på Sveriges Ingenjörer, som just har presenterat den nya lönestatistiken.

Som timlön betraktad är den kanske inte imponerande, ingenjörscheferna jobbar mycket och tar med sig arbete och ansvar hem. Natasha Kavalic säger att de är ambitiösa personer också när det gäller kompetensutveckling, som de ser till att få. Ingenjörscheferna är också ganska nöjda med sin befattning som sådan, kvinnor är något mindre nöjda än män. Det är också kvinnor som är mest benägna att flytta på sig. Och flytta på sig ska man göra om man vill ha det riktigt stora lönelyftet, säger Natasha Kavalic.

- Inte nödvändigtvis att du byter arbetsplats, det funkar även inom företaget eller koncernen. Det är alltid berikande; du breddar din kompetens och utvecklas.

31 procent av de tillfrågade cheferna tycker att de till stor del kompenseras tillräckligt med lön och förmåner, 48 procent att det är till viss del.

- Det kan man tolka som att det krävs en fortsatt hög lönenivå för att man ska kunna fortsätta att göra samma insats, säger Natasha Kavalic.

Så mycket tjänar ingenjörscheferna 2011:

Medellön privat sektor: 59 000

Medellön offentlig sektor: 47 600

Medianlön privat sektor: 53 700

Medianlön offentlig sektor: 45 300

Så nöjda är ingenjörscheferna

53 procent hinner till viss del göra sitt jobb

33 procent hinner till stor del göra sitt jobb

48 procent tycker sig till viss del få tillräcklig kompensation (lön och förmåner)

31 procent tycker sig till stor del få tillräcklig kompensation (lön och förmåner)

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap