Så får du dina anställda att brinna för jobbet

2015-01-23 05:30  

Högpresterande nyckelpersoner som tappar arbetslusten. Eller ledsnar och säger upp sig. Det finns knep för att dina anställda ska brinna för sitt jobb - länge. Så här gör du.

Entreprenörer som lyft sina företag till nya höjder, kanske till och med ”är” företaget i våra ögon. Och så hoppar de av karusellen. Säger att pressen blev för stor. Eller att passionen falnade.

Eller den toppresterande anställda som plötsligt tappar sugen, tappar tempot på jobbet och i värsta fall blir en energitjuv som börjar motarbeta andras goda idéer eller arbete.

Inte ovanligt, men möjligt att förhindra menar Michael E Kibler, vd för Corporate Balance Concepts som inriktat sig på att ta fram utvecklingsplaner för att få anställda att fortsätta vara högpresterande och trivas på sitt jobb.

– De lägger enormt mycket tid på jobbet, engagerar sig i viktiga projekt, säger alla de rätta sakerna på möten - men inte under kallpratet utanför mötestiderna. Då upplever de att de inte har något att säga, skriver han på hbr.org.

De har inte bränt ut sig - men prioriterat bort det som är viktigt utanför arbetstid. De känner sig dränerade efter lång tid av ansvar för sitt jobb stora delar av dygnet, har låtit sitt jobbande förstöra relationerna med familj och vänner och inser kanske därtill att de vanskött sin hälsa i alltför många år. Då säger de upp sig och arbetsgivaren behöver hitta en ny nyckelperson.

Michael E Kibler berättar som exempel om den amerikanska toppchefen som överraskade alla med att säga upp sig från sitt välbetalda jobb. Själv såg han det som nödvändigt efter att hans tioåriga dotter lämnat en lapp med 22 viktiga milstolpar i hennes liv som han hade missat. Eftersom han jobbade.

Men hur ska du då göra för att få behålla dina toppresterande anställda? Ta hand om dem - hela personen, menar Michael E Kibler.

– Mer pengar kommer inte att lösa problemet. Då har ni kvar en högavlönad person som tappat engagemanget. Arbetsgivare måste ge ett nytt värde för att engagera sina professionella anställda.

Det handlar om att i diskussion med varje anställd hitta vad denne har för mål både professionellt och privat, menar han. Att bidra med coachning och inte backa för att hjälpa till att forma målsättningar även för sådant som stärker personen som helhet i privatlivet - som till exempel att skapa starkare familjeband, gå ner i vikt, engagera sig i ideella uppdrag eller annat som i förlängningen ger en välmående anställd.

Som exempel på hur framgångsrikt ett sådant här arbete kan vara beskriver Michael E Kibler ett företag som under fyra år fokuserade på jobbframgång, hälsa och stärkta familjerelationer hos 473 seniora ledare, där 60 av dem sagt att de var på väg att lämna företaget.

– När de deltagit i programmet, som bland annat innehöll samtal med karriärcoacher, valde bara två att säga upp sig under de nästkommande fem åren. Många av de som hade funderat på att säga upp sig fortsatte och flera fick tyngre roller i företaget, skriver han.

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap