Det här behöver chefen för att må bra

2013-09-27 08:36 Elisabeth Vene  

Mellanchefer har det värst. De behöver stödpersoner på och utanför jobbet. Det kommer fram i en ny doktorsavhandling.

Daniel Lundqvist har undersökt skillnaderna i arbetsmiljö för chefer på olika nivåer. De som är mest utsatta är första linjens chefer. De pressas ständigt både uppifrån och från medarbetarna. Ett sätt att hjälpa dessa mellanchefer är med stödpersoner. Interna stödpersoner är viktiga för att ge chefen legitimitet i sin roll. Externa stödpersoner behövs för hälsan, anser Daniel Lundqvist. För arbetsmiljön påverkar hälsan som påverkar ledarskapet, både förmågan att fatta beslut och relationen till medarbetarna.

- Att söka och få stöd är normalt och något som alla chefer behöver, säger Daniel Lundqvist i ett pressmeddelande från Linköpings universitet, där han har disputerat på avhandling "Psyckological Work Conditions, Health, and Leadership of Managers".

Det är tunnsått med forskning om chefers hälsa satt i relation till de psykosociala arbetsvillkoren, kan Daniel Lundqvist konstatera. Hans arbete ingår i ett forskningsprogram kring chefer hälsa på Helix, ett flervetenskapligt centrum vid Linköpings universitet.

En upptäckt som Daniel Lundqvist har gjort i sitt forskningsarbete är att ledarskapet blir sämre ju fler medarbetare chefen ska hantera.

-Ledarskapskurser räcker inte för att bli en bra ledare, det krävs en bra arbetsmiljö också. Men arbetsmiljöarbete omfattar ofta inte cheferna. Det är de som ska utföra det.

Detta får chefen att må bra

Feed-back i sin roll som chef.

Socialt kapital.

Goda relationer på arbetsplatsen.

Möjlighet att använda sin kompetens.

Utmaningar.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap