Så minskar du jobbstressen - och sover bättre på nätterna

2012-09-17 08:16  
Vanlig stress gör att man sover bättre. Men smyger den på sig på kvällar och mornar har man problem, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt. Foto: Colourbox, su.se

Jobbtankar som invaderar fritiden och nätterna. Det är ett problem för många ingenjörer. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt tipsar om utvägar.

Ungefär varannan civilingenjör och arkitekt har svårt att släppa jobbtankarna på fritiden. Nästan var femte person inom samma yrkeskategorier har dessutom svårt att sova på nätterna på grund av jobbtankar. Det visar en ny arbetsmiljöundersökning från Arbetsmiljöverket.

Sömnlösheten är ett tecken på stress, berättar Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stressforskningsinstitutet, som drivs av Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

– Långa perioder av stress leder till sömnlöshet. Dessförinnan blir man så klart trött, irriterad, okontrollerad och får ett dåligt minne, säger han.

Trötta och stressade är väl de flesta ibland. Hur vet man om det är allvarligt?

– Vanlig stress gör att man sover bättre. Men om man har anspänningar på morgonen och kvällen så har man problem. Man kan faktiskt bli helt utslagen efter två sömnlösa nätter. Dessutom tillkommer att man blir mottagligare för olika sjukdomar, säger han.

Stress kan dessutom leda till utbrändhet.

– Jag vill påstå att det är snudd på omöjligt att bli utbränd om man sover bra. Sömnlöshet är den utlösande faktorn för utbrändhet, liksom för depression, säger han.

Hur kommer man tillrätta med sin sömnlöshet?

– Så länge stressen finns kvar finns det egentligen inget man kan göra. Ofta handlar det om en för hög arbetsbelastning och då gäller det att tacka nej till uppdrag. Det kanske är lättare sagt än gjort men det finns inga vägar runt det. Försök också att blockera jobbtankarna i sängen genom att fokusera på positiva saker, det kan vara ett sommarhus eller ett husdjur.

Längre perioder av stress och av sömnlöshet brukar även betyda längre perioder av återhämtning.

– Det finns inga kvantitativa mått på det så just det här förhållandet är lite osäkert. Men mycket pekar ändå på det. Längre perioder av stress kan betyda att man behöver flera veckors återhämtning. Vid utbrändhet kan det behövas mer än ett år av återhämtning.

Undersökningen

  • Arbetsmiljön 2011 heter undersökningen som Statistiska centralbyrån utfört på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

  • I undersökningen har knappt 12 400 personer av den yrkesverksamma befolkningen besvarat en telefonintervju och knappt 7 800 på en enkät.

  • Av dessa var 149 personer civilingenjörer eller arkitekter.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap