Så kallt får det vara på jobbet

2016-01-11 13:00  
Du ska inte behöva frysa på jobbet, menar experterna. Foto: Alamy

Iskallt i lunchrummet och raggsockor i kontorslandskapet. Inte okej, säger experterna på arbetsmiljö.

”Vi har iskallt i vårt lunchrum. Vilken temperatur kan vi kräva att arbetsgivaren håller? Den frågan ställer en läsare till experterna i arbetsmiljötidningen Arbetarskydd. Det är inte okej att ni fryser på jobbet, blir svaret.

– Iskallt i ett lunchrum låter förskräckligt. Lufttemperaturen i personalutrymmen bör vara minst 20 grader, svarar Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro Universitet.

Reglerna om temperatur i föreskriften ”Arbetsplatsens utformning” är dock inte bindande, betonar Eva Kovar, jurist på Svenskt Näringsliv:

– Vad som är lämplig och rimlig temperatur får avgöras från fall till fall, beroende på de förhållanden som råder på arbetsplatsen, säger hon.

Men grundläggande är att du inte ska frysa på ditt jobb.

– Kom ihåg skyddsombudens rätt att stoppa ett arbete och arbetstagarnas rätt att själva stoppa sitt eget arbete. Ta genast upp frågan med er närmaste chef, råder Maria Steinberg frågeställaren som frös i lunchrummet.

  

Läs fler råd om din arbetsmiljö på Ingenjörskarriärs systersajt Arbetarskydd.se.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap