Lärare gick över gränsen – lade ut tentasvar på Facebook

2016-03-21 12:11  
Läraren lade ut det fyndiga svaret på sin Facebooksida. Det skulle han inte ha gjort, ansåg arbetsgivaren. Inlägget togs bort efter kritiska kommentarer och läraren beklagade det inträffade. Foto: Universal Images Group / Rex

Läraren roades av elevens tentasvar och publicerade det på Facebook. Det borde han inte ha gjort, har arbetsgivaren kommit fram till.

Läraren vid Lunds tekniska högskola, LTH, la ut en bild på det avidentifierade svaret på Facebook och skrev: ”Rättar tentor, och hittar denna pärla till svar.”

Så lade läraren till en liten smiley, skriver Sydsvenskan.

LTH:s personalchef Sonja Melby fick vetskap om publiceringen via att brev. Därefter hade prefekten på den aktuella institutionen ett möte med läraren som uppgav att syftet inte var att hänga ut någon, utan bara visa upp ett "fyndigt" svar.

Nu har institutionen, enligt tidningen, beslutat att ordna ett seminarium för att diskutera etik och sociala medier. Alla anställda på institutionen ska informeras om att innehåll från tentor och studentuppgifter inte får publiceras.

”Gränslinjen mellan vad som tillhör den enskildes yttranderätt och vad som kan förväntas som professionellt agerande från en lärare behöver förtydligas”, skriver Sonja Meiby, enligt Sydsvenskan.

Läs mer om vad som gäller för publicering om jobbet i sociala medier på Ingenjörskarriärs arbetsrättsliga systersajt Lag & Avtal.se: Lojalitetskravet gäller även på nätet

 

   

   

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Tiina Moilanen Demargne

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap