”Jag känner passionerat för ingenjörskonsten”

2014-02-05 13:44  
2010 blev Claudia Olsson från Stockholm som första svensk antagen på Singularity University. Foto: Jörgen Appelgren

Claudia Olsson var första svensk som kom in på Singularity University – skolan som vill förändra världen med ny teknik. – Jag känner passionerat för ingenjörskonsten, säger hon.

Claudia Olsson har ätit middag med cyborg-aktivisten Neil Harbisson, som ”hör färger” med hjälp av en inopererad kamera. Hon har testat japanska Cyberdynes robotdräkt som reagerar på hjärnans bioelektriska signaler. Och hon har haft internets skapare Vint Cerf och Googles vd Larry Page som lärare.

Claudia Olsson är född i Stockholm och har läst industriell ekonomi på KTH. Under 2010 öppnades en helt ny värld för henne när hon som första svensk blev antagen till Singularity Universitys sommarprogram, i Moffett field i Kalifornien, där 10-veckorskurserna samlar nytänkare från hela världen.

Ett 80-tal personer får chansen varje år. Inför antagningen svarar alla på två frågor: Vad har du hittills gjort för att förändra världen? Och vad vill du göra för att förändra världen?

Singularity University grundades för fem år sedan med ambitionen att förändra världen för en miljard människor.

– Tanken är att kursdeltagarna ska söka lösningar på världens största utmaningar med hjälp av ny teknik, säger Claudia Olsson.

Hon exemplifierar med ett antal företag som startats av kursdeltagarna:

Matternet, som tänker använda drönare för medicinleveranser mellan afrikanska samhällen med dåliga vägar.

Blueoak, som utvecklar små enheter för lokal utvinning av metaller och sällsynta jordartsmetaller ur elektronikskrot.

Made in Space, som löser problemen med snabb leverans av produkter till rymdfärjor i rymden med en 3d-skrivare. Den första skrivaren får följa med en ISS-raket nästa år.

Själv jobbar Claudia Olsson med två utvecklingsbolag inom digital teknik. Men mer konkret än så vill hon inte vara ännu.

Efter utbildningen på Singularity University har Claudia jobbat i Singapore, och hon är numera en av universitetets rådgivare.

Vilket råd skulle du ge till oss i Sverige?

– Att jobba i gränslandet mellan de spjutspetsområden som svenska företag och forskningsinstitutionerna har. Vad händer när resultat från svensk rymdforskning används inom företag som Skanska och SSAB? Och vad kan vi ta fram genom att kombinera vårt telekomkunnande med landets kompetens inom syntetisk biologi?

Vad gör du själv om fem år?

– Då hoppas jag att jag leder ett teknikintensivt bolag som leder samhällsutvecklingen framåt.

Claudia Olssons råd till svenska …

…politiker: "Tillsätt en innovationsminister. En person bör ha huvudansvaret för att förstå behoven hos företagen, och identifiera vilka ämnesområden som bör ges extra stöd.”

…företag: "Exponera era medarbetare för andra ämnesområden. Energiingenjörer kanske skulle lära sig mer om artificiell intelligens, och skogsteknikerna mer om drönarteknik. Jag tror också på det som kallas open innovation, att bjuda in externa experter.”

…teknologer: "Träng djupare in i de intressen som inspirerar dig. Använd sedan kunskaperna som du får på högskolan inom dessa områden. För att bli konkurrenskraftig på den globala arenan krävs en verklig passion.”

Förändra världen för en miljard

Singularity University har valt utmaningar och spjutspetsteknik som skulle kunna användas för att lösa problemen:

Globala: Hälsa, vatten, energi, miljö, mat, undervisning, säkerhet och fattigdom.

Teknikområden: Medicin, neurovetenskap, digital tillverkning, rymd, energi, bioteknik, genetik, artificiell intelligens, robotik och nanoteknik.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap