Fyra sätt att öka trivseln på kontoret

2012-03-22 12:32  
Foto: Colourbox

Om personalen får vara med och bestämma blir arbetet i kontorslandskapet mer trivsamt. Minskar man buller och andra störningar ökar trivseln markant. Det visar en undersökning från finska Arbetshälsoinstitutet.

Forskarna följde personalen och gjorde enkäter i samband med en ombyggnad av Soneras kundservicecenter i Vasa.

- Fördelen med kontorslandskap är att man kan använda utrymmet effektivt. Nackdelen är att det är svårt att göra dem till trivsamma arbetsmiljöer. I öppna kontor är det vanligt med störande buller och andra olägenheter som försämrar arbetstrivseln och sänker produktiviteten. Men också i ett kontorslandskap är det möjligt att förbättra arbetsmiljön, bara man går in för att hitta de rätta lösningarna, säger docent Valtteri Hongisto vid Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.

Med ljuddämpare i taket kombinerat med bullerslukande skärmar lyckades Sonera minska ljudnivåerna i sitt kontorslandskap rejält. Störande bakgrundstal, som många hade besvärats av innan, minskades till hälften. Nya pausutrymmen tillkom samtidigt. Andelen som var missnöjda med arbetsmiljön minskade från 35 procent före ombyggnaden till bara tre procent efter.

- En viktig förutsättning för att ombyggnaden skulle bli en framgång var att personalen fick medverka i planeringen och att chefskapet fungerade bra, fortsätter Valtteri Hongisto.

Så ökar trivseln

  • Ljuddämpare i taket
  • Bullerslukande skärmar
  • Personalen får vara med och planera
  • Chefskapet fungerar bra

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap