”Bli inte kär i dina prototyper”

2015-02-18 11:55 Katarina Juréen  

Gör först. Tänk. Gör igen. Med den strategin ska komplexa samhällsutmaningar lösas i Openlabs nya prototypverkstad MAKE.

Openlab vill skapa en mötesplats för akademi, forskning och offentlig sektor. Förutom seminarier och workshops anordnas kurser i samarbete med Stockholms myndigheter, där studenter får lösa komplexa samhällsutmaningar med tänket Gör först-Tänk-Gör igen. Under torsdagens öppningsceremoni invigdes de nya lokalerna på Valhallavägen och prototypverkstaden MAKE. Förra årets studenter var på plats för att demonstrera en lyckad designprocess med snabba prototyper.

- Vi började med en stol, en bok och två högtalare. Sen googlade vi fram howling wind ljud och tryckte på play.

Andreas Rehn demonstrerar den senare prototypen av Läspodden tillsammans med Viktor Wennström. Läspodden ser ut som en hundkoja. De utbultande väggarna lockar till lekfulla läsställningar. De visar hur man blippar en biblioteksbok mot kojans front och trycker på en display inuti kåpan. Lamporna tänds och Harry Potter-musiken drar igång. Andreas Rehn berättar om uppdraget som ledde fram till Läspodden:

- Kista kommun gav oss uppdraget att locka ungdomar tillbaka till biblioteket. Vi valde att fokusera på unga killar där läskunnigheten är som sämst. Den enda boken de här killarna hade läst var Zlatans självbiografi.

Gruppen studenter som begav sig ut för att prata med killarna och deras fotbollstränare bestod av blivande ingenjörer, samhällsvetare och en arkeolog. Studenterna insåg att få i målgruppen hade tillgång till smarta mobiler eller uppkoppling. Målgruppen uttryckte även ett behov av sociala mötesplatser och studiero. Viktor Wennström berättar om tanken med deras lösning:

- Vårt slutliga koncept ville skapa en ny läsupplevelse som utgick från den traditionella boken men som samtidigt stimulerade den unga läsaren med ljus och ljud. Bläddrandet ger läsaren en naturlig feedback, att man kommer längre och längre in i boken.

Inför slutredovisningen ägnade killarna två veckor för att snickra ihop prototypen i Andreas Rehns källare. Openlab kursen har fungerat som en förstudie inför deras examensarbeten på KTH i Mediateknik. Det iterativa arbetet med interaktiva prototyper har inspirerat en växande diskussion kring vad Läspodden är och hur den ska användas. I nästa steg ska Viktor testa hur Läspodden påverkar läsupplevelsen och Andreas ska applicera konceptet i ett kontorslandskap.

Årets Openlab studenter kan ta sig en trappa ner till det nya MAKE-labbet för att bygga idéer. Här har Anders Mellbratt samlat ett grundutbud för snabba prototyper som riktar sig till alla oavsett teknisk kompetens. Lösningarna som realiseras handlar inte ofta om en ny pryl utan snarare om ett tjänstekoncept. Konceptet Gräsrotskafét ska stötta den sociala entreprenören att förverkliga sin idé. På bordet står en modell av kafét i form av ett hus och figurer gjorda i cellplast. De svajande pratbubblorna som är fastsatta med hjälp av ståltråd talar om målgruppens behov. Utmed väggarna löper en rad olika arbetsstationer. Där hittas bland annat en lödstation, symaskin, spik, såg och CNC-fräs för att kunna skära ut kretskort. Men det första man lägger märke till är puttret från en 3d-printer. Anders Mellbratt skrattar till:

- Ska man bygga en prototypverkstad nuförtiden måste man ha en 3d-printer. Alla har inte användning för den och det tar lång tid att printa, men den öppnar upp ögonen för vad man kan göra med teknik.

Anders Mellbratt förklarar att MAKE är som en prototyp i sig själv. Openlab har köpt in billiga verktyg för att testa vad som används.

- När ett verktyg slits för att det använts mycket, då vet vi att det lönar det sig att köpa in en bättre och dyrare version.

 

Openlab

 • Openlab startades för två år sedan och anordnar kurser, seminarier och workshops inspirerade av Design Thinking och Scrum. En metodik som sätter användaren i fokus genom att tidigt undersöka behov och testa enkla prototyper genom snabba iterationer.
 • Samverkande universitet är KTH, KI, SU och Södertörns högskola. Stockholms Stad, SLL och Länsstyrelsen utlyser uppdragen som handlar om utmaningar inom exempelvis sjukvård och hållbar stadsplanering.
 • MAKE-labbet är gratis för Openlab studenter, för övriga kostar det 1000 kronor i månaden, studerande 300 kronor. Prototypverkstan kommer även erbjuda sina medlemmar att köpa material på plats, exempelvis träplankor, cellplast och elektroniktillbehör.

Få senaste karriärnytt!

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Katarina Juréen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

 1. Google
 2. Tesla Motors
 3. Volvo Cars
 4. IKEA
 5. ABB
 6. Scania
 7. Apple
 8. Ericsson
 9. Saab
 10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap

vill du synas här? annonsera