Känslorna för jobbet styr vår lojalitet

2016-06-20 10:57  
”Vi ska undersöka betydelsen av olika typer av arbetsrelaterade identiteter och hur de påverkar till exempel arbetsmotivation, upplevelser av orättvisa, hälsa och välbefinnande”, säger professor Igor Knez. Foto: Alamy

Ju mer de anställda identifierar sig med sitt arbete, desto lojalare är de, visar forskning. Nu ska en forskargrupp på Högskolan i Gävle fördjupa sig i hur den här identifikationen påverkar oss och vår hälsa.

– Vi ska fortsätta att undersöka betydelsen av olika typer av arbetsrelaterade identiteter och hur de påverkar till exempel arbetsmotivation, upplevelser av orättvisa, hälsa och välbefinnande, säger Igor Knez. Han är professor i psykologi vid Högskolan i Gävle och håller i projektet.

Hypotesen är att ju mer man identifierar sig med sitt arbete, desto bättre mår man och desto mindre är upplevelsen av att bli orättvist behandlad.

– Om vi kommer fram till att det är så, kan man använda det som argument för att chefer och arbetsgivare ska arbeta för en bättre psykosocial arbetsmiljö för att få medarbetarna med sig, säger Igor Knez.

I början av april skickade forskargruppen ut enkäter till lärare i både kommunala och privata skolor.

– Vi har valt lärare, eftersom det är en utsatt yrkesgrupp, vars arbetssituation har debatterats mycket, säger Igor Knez.

Forskningsprojektet har sin utgångspunkt i en sammanställning av forskning som Igor Knez nyligen publicerat. Den visar att ju starkare identitet du känner med arbetet, desto mer motiverad blir du.

– Då kan du tänka dig att ställa upp mer på arbetet genom att till exempel arbeta extra, säger Igor Knez.

Det finns tre olika nivåer av arbetsrelaterad identitet. Identifikationen med arbetsgruppen och med organisationen är båda socialt kopplade, medan yrkes­identiteten är mer individuell. Ju högre utbildning du har, desto mer är identiteten kopplad till yrket.

– De med högre utbildning har större autonomi och tar det inte det lika hårt om de mister sitt arbete. Lågutbildade har mindre stimulerande arbeten, så då knyter de närmare band till organisationen och gruppen, säger Igor Knez.

Om identifikationen med arbetsgruppen är stark kan omorganisationer där grupper splittras leda till sämre arbete, då medarbetarna tappar motivation.

– Därför borde arbetsgivarna tänka sig för ordentligt inför en omorganisation, så att förändringen inte kostar mer än den smakar.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap