”Ingenjör en kombination av magiker och superhjälte”

2017-09-14 15:54  

Enligt världens snabbaste kvinna, Eva Håkansson, är en ingenjör en superhjälte – som håller hundratals eller tusentals liv i sina händer.

Nämn ordet ingenjör, och många tänker sig lång utbildning som mynnar ut i ett kontorsjobb. Inget kunde vara mer fel när man ser till hur Eva Håkanssons vardag ser ut.

För henne löste ingenjörsutbildningen emigrationen till USA och vardagen är en jakt mot högre hastigheter.

I dag innehar hon det officiella hastighetsrekordet för kvinnliga motorcyklister med 434 kilometer i timmen. Men till en början fanns inte yrket på kartan.

– Mitt första drömjobb var astronaut, sen veterinär och tävlingshästskötare. Jag har alltid velat göra världen bättre, och eftersom pengar styr världen valde jag att bli civilekonom.

Resonemanget förde in henne på ekonomiutbildning med ekologisk inriktning. Efter examina var dock Eva inte lika övertygad om att den påbörjade banan var den rätta för henne. Hon tog ett sabbatsår och använde tiden till att skriva en bok om hybridbilar samt att elkonvertera en motorcykel tillsammans med sin far. Under arbetet med boken tog livet, som det brukar sägas, en lustig vändning. Eva kom i kontakt med ägaren till världens snabbaste elmotorcykel ”KillaCycle”. De träffades 2007 – och gifte sig 2009.

Maken, Bill Dubé, var amerikan, men att bara flytta till USA går inte för sig. Lösningen blev att börja studera till ingenjör och via ett studentvisum flytta ”over there”. Examen blev till forskarutbildning som ledde till disputation.

– När jag fick mitt diplom kände jag att jag verkligen hade hittat hem. Det jag gillar mest med att vara ingenjör är att det är vetenskapligt, men samtidigt väldigt praktiskt. Det är ofta uppenbart ifall din lösning fungerar eller inte.

Det hon tycker är bäst med yrket är blandningen av kreativitet, tekniska utmaningar samt hur varierat och flexibelt det är.

– Att vara ingenjör är att vara en kombination av magiker, konstnär och superhjälte. Vi gör konst som fungerar! Vi skapar saker som de flesta inte kunde drömma om. Ofta är det svårt och vi får utmana oss till bristningsgränsen, vilket gör det väldigt tillfredsställande, säger hon.

Kreativiteten har hon fått använda rejält och tillsammans med maken har hon utvecklat och satt hastighetsrekord med elmotorcykeln ”KillaJoule”. Men att komma upp i höga hastigheter är inte det enda Eva Håkansson vill åstadkomma.

– Jag kallar KillaJoule ”miljöaktivism i förklädnad”. Jag försöker åstadkomma samma sak som miljöaktivister som klättrar på kärnkraftverk – att förbättra världen. Men jag har valt en annan väg.

Målet just nu är att komma upp i 300 mph, 483 kilometer i timmen. KillaJoule ska klara av det – om bara väder och vind tillåter. Därefter är planen att motorcykeln ska gå i pension.

– Den är för gammal och långsam, och efter sju år är jag helt enkelt trött på den. Jag ser alla misstag vi gjort och det är dags att bygga något helt nytt.

Ersättaren, ”Green Envy”, finns redan på ritbordet och där är det över 400 mph, 644 kilometer i timmen som gäller. Någonstans bortom den hägrar även en batteridriven jetbil där hastighetsmätaren ska nå norr om 1 000 km/h.

Att bygga en ny rekordmotorcykel är inte det enda stora som händer i Evas liv. Vårterminen 2018 börjar hon som lärare på det mycket välansedda University of Auckland, Nya Zealand.

– Med noll procent kvinnliga fakultetsmedlemmar inom maskinteknik insåg de att jag var precis vad de behövde. Det här blir första steget mot en professorposition, och en chans att inspirera nästa generation ingenjörer. Och så är det nära till Australien som har en kanonbra saltöken för rekordförsök. Vad mer kan jag önska mig, säger Eva Håkansson.

Eva Håkansson

Ålder: 36

Utbildning: Civilekonom och ingenjör

Bor: Colorado, USA – flyttar till Nya Zeeland vid nyår

Aktuell: Har hastighetsrekordet för kvinnliga motorcyklister med 434,883 kilometer i timmen.

Felix Björklund

Mer om: Ingenjör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap