Finsk skola lär ut programmering utan lärare

2018-12-20 08:42  
Från och med den 15 januari går det att söka till utbildningen och skolan startar i augusti. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Nästa år startar en ny och annorlunda kodskola i Helsingfors. Förebilden är den lärarlösa kodskolan 42 i Paris där studenterna lär sig genom att samarbeta och lösa uppgifterna tillsammans.

På utvecklarkonferensen Slush tidigare i december lanserades Hive, en kodskola som startar nästa höst i Helsingfors. Tanken är att locka unga personer med olika bakgrund för att bredda synen på vem som är programmerare.

– Många tror att programmering bara är för nördar och mattegenier – och att det därför bara är för killar. Den uppfattningen gör att många som skulle vara otroligt bra kodare inte ens ger det en chans, sa Illkka Paananen, vd på Supercell, ett av företagen bakom satsningen, när han presenterade Hive.

Inspirationen kommer från kodskolan 42 i Paris som utbildat tusentals programmerare. Skolan har inga klasser, inga böcker och inga lärare. Studenterna lär sig att koda genom att samarbeta kring att lösa praktiska uppgifter, och lära av varandra, och så ska det fungera även på Hive.

Precis som för skolan i Paris krävs ingen särskild utbildning för att bli antagen, och alla i åldern 18–30 är välkomna att söka. Däremot måste alla göra en onlinetest som mäter kreativitet och problemlösningsförmåga. De som klarar testet bjuds in till en fyra veckor lång kurs och de mest motiverade från den får erbjudande om en plats på kodskolan. 

Från och med den 15 januari går det att söka till utbildningen och skolan startar i augusti.

Karin Myrén

Mer om: Programmering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap