Allt fler män får psykiska besvär av jobbet

2016-10-06 14:03  

Kvinnor är värst drabbade av stress på jobbet. Samtidigt upplever fler män stress och har psykiska besvär till följd av arbetet än för några år sedan. De fysiska besvären minskar däremot, visar en ny rapport om arbetsmiljön.

Samtidigt är stressbesvär på jobbet nästan dubbelt så vanligt bland kvinnor. Det framgår av en ny undersökning, som SCB har gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket, om arbetsorsakade besvär som också visar att fysiska besvär orsakade av arbetet minskar.

Enligt undersökningen, med omkring 15 000 sysselsatta i åldern 16–64 år som svarat på frågor om arbetsrelaterade besvär via telefonintervjuer, har drygt var femte sysselsatt svensk arbetsrelaterade fysiska eller psykiska besvär.

”Drygt 22 procent känner av någon typ av arbetsrelaterade besvär, kroppsliga eller psykiska, till följd av stress, tungt manuellt arbete, dåliga relationer till chefer och arbetskamrater och hot eller våld. Det motsvarar drygt en miljon sysselsatta. Det är generellt en större andel kvinnor än män som har besvär till följd av arbetet. 26 procent av kvinnorna har besvär jämfört med 19 procent av männen. Högst andel arbetsorsakade besvär har sysselsatta inom vård och omsorg, sociala tjänster och utbildning”, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Läs mer: Sjukskrivningarna bland unga ökar

– Det har visat sig att också män som arbetar under samma villkor; såsom hög arbetsbelastning, brister på resurser, ohälsosamma arbetstider och kränkande särbehandling, drabbas i samma utsträckning som kvinnor, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

De arbetsrelaterade fysiska besvären har minskat, från 17 till 15 procent, sedan den förra undersökningen som gjordes 2014.

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap