Vaccination ska stoppa cancer

2010-05-24 15:00  

Vaccin mot bröstcancer. Det är målet för svenska forskare som nu rapporterar lovande försök på möss.

- Vi siktar på test på bröstcancerpatienter inom tre till fyra år, säger Kristian Pietras vid Karolinska institutet.

En tumör kan inte bli större än 1-2 millimeter om den inte bildar nya blodkärl som förser den med näring. För tre år sedan upptäckte en forskargrupp vid Karolinska institutet ett protein, Dll4, som är nödvändigt för att tumören ska kunna bilda blodkärl och växa.

- Upptäckten gav oss idén att försöka ta fram ett vaccin mot proteinet, säger Kristian Pietras, docent i tumörbiologi vid Karolinska institutet.

Hypotesen var att om kroppen bildar antikroppar mot proteinet så kan inte tumören växa ordentligt. Vaccinet som forskarna nu testat på möss är ett så kallat dna-vaccin. Det betyder att man injicerar en liten bit dna som innehåller en gen som producerar stora mängder av proteinetDll4. Mängden gör att immunförsvaret får syn på proteinet - och börjar att producera antikroppar.

Forskarna har nyligen avslutat tester på möss och hypotesen tycks hålla. Bröstcancertumörer hos möss som fick tre doser vaccin bildade så dåliga blodkärl att många tumörceller dog. Jämfört med den ovaccinerade gruppen hade blodkärlen hos tumörerna en blodgenomströmning som var 75 procent sämre.

Vaccinationen gav heller inga biverkningar och påverkade inte sårläkningen.

- Vi är inte de första som provar vaccination mot cancer, men vi är de första som testar vaccination mot det här målproteinet, säger Kristian Pietras.

Nu väntar ytterligare djurstudier för att se hur lång verkan vaccinet har. Forskarna har också lämnat in en patentansökan på vaccinet.

- Vi hoppas att samma strategi ska fungerar för alla typer av cancer, inte bara bröstcancer. Men det har vi inte undersökt ännu.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Tumör Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer