Industri

USA godkänner svensk tjuvkoppling av hjärnan

Solnaföretaget Maquet får godkänt av amerikanska FDA för sin unika teknik att styra intensivvårdens andningshjälp så att den går i takt med patientens egna försök att andas.

Publicerad

Medicinteknikbolaget Maquet i Solna utanför Stockholm har utvecklat ett helt nytt sätt att styra de ventilatorer som hjälper för tidigt födda barn och svårt sjuka patienter att andas.
Företagets ventilator tjuvlyssnar på de svaga elektriska signaler som hjärnan sänder till andningsmusklerna i diafragman inför varje andetag. Signalerna på några få mikrovolt läses av med hjälp av en sond i matstrupen.
Därmed är det lättare att synkronisera ventilatorn med patientens egna svaga försök att andas jämfört med dagens teknik som reagerar först när trycket eller luftflödet förändras.
Enligt Maquet minskar den nya metoden risken för lungskador samtidigt som det blir behagligare för patienten. Att få luft nedpressad i lungorna när man försöker andas ut kan vara plågsamt.
Nu har bolaget fått godkänt av den mäktiga amerikanska myndigheten FDA om att marknadsföra den nya tekniken på den amerikanska marknaden. Metoden har tidigare testats på ett antal kliniker, däribland Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.
Maquet är ett dotterbolag till den medicintekniska koncernen Getinge. Verksamheten i Solna med cirka 300 anställda ingick tidigare i Siemens Elema.