Svenska antikroppar <br></br>tar strid mot Alzheimer

2008-05-20 07:35  
Vandringspriset Sweden Bio Award

Med antikroppar som vapen ger sig tillväxtföretaget Bioarctic Neurosciences i kast med Alzheimers sjukdom. Deras forskning har fått internationellt erkännande. Nu nomineras de till biomedicinbranschens eget vandringspris.

Nästa torsdags är det dags för den svenska biomedicinbranschens vandringspris att byta hemvist.

Det har redan lämnat förra årets pristagare, medicinteknikföretaget Aerocrine, för att putsas upp inför överlämnandet.

Fem svenska bolag är nominerade, och det av branschens egna företag.

- De har alla gjort en exceptionellt bra gärning under förra året, säger Per-Erik Sandlund, vid på branschorganisationen Swedenbio.

Bioarctic Neurosciences är en av de fem.

Det lilla Stocholmsföretaget anses idag tillhöra eliten bland företag som arbetar med att finna bot mot demenssjukdomen Alzheimers. Över 12 miljoner personer människor är drabbade världen över.

Förutom mänskligt lidande kostar sjukdomen samhället stora summor, mer än hjärtsjukdomar och cancer tillsammans.

Någon bot finns inte, bara medicin som under en period kan förbättra minnesfunktionen. Men kanske kan Bioarctic Neurosciences kan ändra på.

Företaget har utvecklat en antikropp som söker upp och oskadliggör de proteiner som får nervcellerna i hjärnan att förtvina och dö.

Antikroppen har fungerat bra för möss med Alzheimers och har nu anpassats till människa. Eller humaniserats som forskarna uttrycker det. Och med det blivit ett läkemedel.

- Läkemedlet hjälper i alla faser av sjukdomen, säger Pär Gellerfors, vd för Bioarctic Neuroscience. i Stockholm. Våra antikroppar minskar den giftiga komponenten i hjärnan som driver sjukdomen och får den att stanna upp.

- Därför är det viktigt att hitta sjukdomen i ett tidigt skede, helst innan den ger symptom, säger han.

Företaget jobbar nu intensivt med att utveckla produktionen av det nya läkemedlet.

- Först när den utvecklingen är klar kan vi gå vidare till klinisk prövning. Den kommer troligtvis att ske i Sverige och i ytterligare något europeiskt land.

Den unika antikroppen har hittills resulterat i fem patent. Samtliga har licensierats ut till det japanska företaget Eisai , världens ledande tillverkare av läkemedel mot Alzheimers.

Företagen samarbetar också sedan fem år tillbaka. Ett nytt avtal slöts i december förra året. Som en följd av det har företaget fördubblat sin personal nu under våren.

Grunden för Bioarctic Neuroscience forskning är upptäckter som gjorts av professor Lars Lannfelt i Uppsala.

Han har bland annat studerat en svår, ärftlig form av Alzheimers sjukdom, som uppträder inom en släkt i Västerbotten. De drabbade bär på en genförändring, ”den arktiska mutationen”, som gett namn åt företaget.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer